D.I.C. Veritas

SRNA; 29. 05. 2024, Štrbac: Grlić Radman potvrdio da je, osim pravde, selektivno i sjećanje

Izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da se “Hrvatska ne može stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresorom u BiH” još je jedna potvrda da na ovim prostorima nije samo selektivna pravda, već i sjećanje, te da je Radman mnogo toga zaboravio, rekao je Srni direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je rekao da je odnos muslimana i Hrvata mnogo komplikovaniji nego odnos Srba sa oba ova naroda i da je to tako bilo i u ratu devedesetih, ali i u Drugom svjetskom ratu kada su muslimani bili “cvijeće hrvatskog naroda i ustaška elita”.

“Oni su se u ovom ratu malo ubijali, malo družili i na kraju je ipak jedna i druga strana ustala protiv Srba koji su ih spasavali jedne od drugih otvaranjem humanitarnih koridora”, rekao je Štrbac i podsjetio da su Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali Splitsku deklaraciju i dogovorili da zajedno ratuju protiv Srba.

On je naveo da Grlić Radman svojim izjavama ukazuje ili da ne poznaje rat u BiH dovoljno, ili da se namjerno ne sjeća, a da očito ne poznaje ni presude Haškog tribunala.

“Tako Radman zaboravlja sukobe između Hrvata i muslimana prije završnih operacija. On zaboravlja ili se namjerno ne sjeća presude Haškog tribunala protiv šestorke iz HVO-a gdje je naznačeno da je Hrvatska izvršila agresiju na područje druge države, odnosno na BiH. Tu je prozvan i Tuđman i mnogi drugi, a dovoljno je da je on kao vrhovni komandant”, rekao je Štrbac.

Povodom tvrdnji Grlić Radmana da je Srbija daleko od suočavanja sa prošlošću, Štrbac je istakao da su se Srbi mnogo ozbiljnije suočili sa sopstvenom prošlošću, ne samo pred međunarodnim, već i pred domaćim sudovima.

“Imamo veliki broj osuđenih pripadnika srpskog naroda za razliku od Hrvata. Hrvati od 4.000 procesuiranih za ratne zločine, tek imaju tri odsto pripadnika sopstvenih snaga. Tako oni gledaju na tu prošlost i suočavanje sa prošlošću, ali njima se to može. Oni su na poziciji pobjednika”, rekao je Štrbac.

On je naveo da su Hrvati i ostali koji su bili u sukobu sa Srbima jedni od rijetkih fenomena u istoriji da su iz rata izašli i kao pobjednici, ali i kao žrtve.

Štrbac je podsjetio da je Grlić Radman vrlo glasno i ucjenjivački reagovao i kada je Crna Gora nedavno najavila usvajanje rezolucije o genocidu NDH u Jasenovcu.

“Upitao ih je javno da li znaju da će, ukoliko to učine, Zagreb spriječiti njihov ulazak u EU? Toliko o empatiji prema žrtvama”, rekao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.