D.I.C. Veritas

SRNA, 29. 10. 2023, ’Holivudski‘ stil pravosuđa vidljiv u postupku prema Dodiku

BEOGRAD, 29. OKTOBRA /SRNA/ – I pravosuđe BiH, kao i hrvatsko koje na mjesečnom nivou procesuira 70 ljudi, od kojih samo tri odsto nisu Srbi, odavno primjenjuje “holivudski” stil pravosuđa, što je vidljivo i u postupku pokrenutom protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

“Ono što je primijenjeno na Dodika, primijenjeno je na hiljade procesuiranih Srba iz Hrvatske. To je to”, istakao je Štrbac, koji je i advokat.

On je naveo da Hrvati samo 13 odsto Srba sude u prisustvu, a sve drugo u odsustvu.

“Otprilike, kada gledam to, Dodika mogu vidjeti u tome kao Srbina, da te niko ne pita da li je to zaista krivično djelo za koje te optužuju, nego je važna kvalifikacija”, rekao je Štrbac.

On je ukazao da su Hrvati taj svoj model uveliko izvezli i on se primjenjuje i na Kosovu i Metohiji, a još jače u Ukrajini.

“Dovoljno je reći da su Ukrajinci po hrvatskom modelu procesuirali 90.000 Rusa do avgusta ove godine. Glavni instruktori su Hrvati koji su ispekli zanat”, naveo je Štrbac.

On je istakao da, kada se moćnicima, a posebno onim sa Zapada, neko ne uklapa u njihovu viziju demokratije, onda će mu naći nešto što mu se “stavlja na teret”.

“O tome govore i ovi ratovi koji se sada vode. U jednoj situaciji se taj Zapad drugačije ponaša, svrstava se bezrezervno na jednu stranu. Ja to znam jer sam osjetio lično na svojoj koži i grbači svih nas Krajišnika. Oni su navikli na taj holivudski stil. Tu postoji crno i bijelo, nema nijansi, a postoji mnogo nijansi”, rekao je Štrbac.

On je rekao i da je i optužnicu protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina pisao Hrvat.

“Amerikanci se time hvale. Oni diktiraju, a ovi pišu. I onda su pitali tvorca svega ovog svjetskog poretka – Amerikanca, koga znam lično jer se motao po Krajini, po Kosovu sve vrijeme rata, a on je rekao – `nema šanse da privede neko sudu i da se Putinu i njegovim generalima sudi u prisustvu, nismo mi budale, znamo da se to neće desiti, ali kada podignemo optužnicu i osudimo ga u odsustvu on i njegovi generali i funkcioneri neće smjeti nigdje, i to je dovoljno`”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, po holivudskom sistemu i šemi je to svrstavanje samo na jednu stranu.

“Kada pustiš prvu vijest da je neko zločinac i agresor, a da su drugi žrtve. To je ta holivudska šema i drže se po svaku cijenu toga. Tako je to primijenjeno, ako hoćeš na Dodika, ako hoćeš na Srbe i na Kosmetu i na nas iz Hrvatske. Ja sam to davno uočio i to me je ponukalo da radim ono što radim da bih ispravio tu krivu Drinu bar malo”, rekao je Štrbac.

Štrbac je naglasio da se decenijama unazad bori protiv pogrešnih kvalifikacija i protiv toga da se bezazlena krivična djela koja su počinili Srbi, a koja bi teško u mirnija vremena bila i prekršaj, podvode pod ratne zločine kao najteža djela koja ne zastarijevaju.

“Moraš se skloniti, uvijek paziti, biti na oprezu, da li te neko neće hapsiti, da li neko neće poslati ubice. To je mnogo teže. Teži je život sa tim teretom nego nego kada dobiješ neku vremensku kaznu, odležiš dvije, tri godine i, što bi rekli, ’mirna Bosna`”, rekao je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.