D.I.C. Veritas

Srna, 30.06.2015., Dan sjećanja na žrtve NDH obilježavati 21. avgusta

JASENOVAC (Srna) - Spomen-fondacija Jasenovac i Holokaust (Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation) uputila je danas prijedlog Evropskom parlamentu da 21. avgust proglasi za međunarodni dan sjećanja na žrtve ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svjetskom ratu.

Ova dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije saopštila je da je ovaj datum predložen jer je na taj dan 1941. godine najveći sistem hrvatskih koncentracionih logora Jasenovac “počeo da guta sve one čiji je jedini zločin bio što nisu bili Hrvati rimokatoličke vjeroispovijesti, u prvom redu Srbe, Jevreje i Rome”.

Svi britanski parlamentarci su pozvani da podrže ovu inicijativu, a specijalni zahtjev za podršku takođe je upućen i predsjedavajućem OEBS-a, ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću.

Iz Fondacije podsjećaju da su se, za razliku od nacističkih koncentracionih logora za istrebljenje gdje je genocid bio “industrijalizovan”, sistemi hrvatskih koncentracionih logora “istakli u bestijalnom i patološkom mučenju žrtava kakvo nije zapamćeno u istoriji čovječanstva, sjedinjavajući evropski Holokaust sa simultanim programom Srbocida i Romicida”.

“Samo sjećanjem na sve ove nevine žrtve, bilo da su ubijane na kućnim ognjištima, bacane u bezdane jame ili pak morene u hrvatskim koncentracionim logorima za istrebljenje, moći ćemo konačno reći `Nikada više`”, poručila je direktor Spomen-fondacije Jasenovac i Holokaust Dragana Mijatović Tomašević.

U Fondaciji očekuju da će ovaj prijedlog biti razmotren i usvojen u Evropskom parlamentu i da će 21. avgust, početak rada jasenovačkog sistema hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, biti proglašen danom sjećanja na žrtve genocida i Holokausta na teritoriji NDH u Drugom svjetskom ratu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.