D.I.C. Veritas

СРНА, 31. 05. 2022, Вуковић: Очекујем најстрожу казну за злочинце

БАЊАЛУКА, 31. МАЈА /СРНА/ – Јованка Вуковић из Доњег Лапца, којој су пилоти хрватске авијације у бомбардовању избјегличке колоне на Петровачкој цести у августу 1995. године убили сина Дарка /13/ и мужа Крстана /44/, очекује да ће, подизањем оптужница против четворице официра Хрватске војске, правда на крају бити задовољена и да ће злочинце стићи најстрожа казна.

“Први пут је подигнута оптужница за овај злочин у Србији. Изгубила сам супруга и сина заувијек, али очекујем да ће на крају бити донесена адекватна пресуда која ће бити нека врста сатисфакције за нашу породицу”, рекла је Вуковићева Срни.

Према њеним ријечима, пресудом за овај злочин породица би коначно нашла смирај и била би послата порука цијелом свијету да се овакво зло више никада никоме не смије поновити.

Вуковићева се присјетила да није била у избјегличкој колони на Петровачкој цести за вријеме бомбардовања, већ се дан раније са кћерком налазила у мјесту Кола код Бањалуке.

Она је навела да се, према казивању свједока из колоне, бомбардовање догодило око поднева, када је њен супруг Крстан возио камион са конзервама за избјеглице, а са њим су тада били син Дарко, свекар и кум.

“Једни људи из колоне су рекли да су видјели авион када је прелетио изнад колоне, а затим се вратио и започео бомбардовање, у коме су погинули мој супруг и син”, истакла је Вуковићева.

Она је нагласила да данас, 27 година након избјеглиштва, са кћерком тешко живи у Апатину, као подстанар, али се нада да ће јој власти Србије помоћи у грађевинском материјалу да коначно сагради кров над главом.

“Мучим се свакако, кћерку сам успјела некако да школујем, чекам правду за своју породицу и за сав избјегли и напаћени српски народ из Републике Српске Крајине”, поручила је Вуковићева.

Tужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у акцији “Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Новог Града у Републици Српској.

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства “миг 21” је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине и тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и двадесетједногодишња дјевојка, док је око 50 теже рањено.

Погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/, дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/, рођен у Хан Колима код Бањалуке и његов син Дарко /1982/, рођен у Бихаћу, обојица су живјела у Доњем Лапцу, те Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/, из Надина код Бенковца.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У акцији “Олуја” у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а погинуло је и нестало њих 1.877, од којих је 65 одсто цивила.

Акција је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције на Банију, Лику, Кордун и сјеверну Далмацију, односно на Републику Српску Крајину.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.