D.I.C. Veritas

СРНА, 31. 05. 2023, Навршиле се 24 године од убиства крајишких избјеглица и стараца у Сурдулици

БЕОГРАД, 31. МАЈА /СРНА/ – Навршиле су се 24 године од НАТО бомбардовања Сурдулуце, када је убијено 15 избјеглица из бивше Републике Српске Крајине и четворо стараца.

Документационо-информациони центар “Веритас” подсјетио је да је НАТО са четири пројектила велике разорне моћи гађао Сурдулицу и да су погођени павиљон Специјалне болнице за плућне болести “Санаторијум” у коме су биле смјештене избјеглице из бивше Републике Српске Крајине и старачки дом.

У ноћи између 30. и 31. маја 1999. године убијени су Босиљка Малобабић /53/ и њена дјеца Милена /20/, Раде /19/ и Миленко /16/, Мила Слијепчевић /90/, Душан Манојловић /72/, Милица Манојловић /77/, сви избјегли из Сјеничка код Карловца.

Авијација НАТО-а убила је и Славка Поповића /60/, Ђорђа Павковића /45/ и Даницу Малешевић /61/ из Крњака, Напијала Драгића /70/ из Војнића, Богданку Јањанин /74/ из Вргин Моста, Петра Будисављевића /60/ из Врховине, Раду Жигића /52/ из Коренице и Миланка Вучковића /65/ из Дуге Ресе.

У оближњем Старачком дому убијени су Стан Рашић /66/ из Врања, Босна Милановић /68/ и Стамена Рангелов /61/ из Сурдулице, те Десанка Величковић /67/ из Владичиног Хана.

Дијелови тијела убијених Срба из РСК извлачени су неколико дана из рушевина и скупљани са околних стабала, те је вршена реконструкција ради идентификације.

Дејства бомбардовања су, међутим, била толико разорна да је комплетно уништен анатомски састав, како чврстих, тако и меких ткива за неколико тијела, због чега су, упркос упорности и жељи патолога, остали неидентификовани Милица Манојловић и браћа Раде и Миленко Малобабић.

Посмртни остаци избјеглица сахрањени су на Масуричком гробљу у Сурдулици, далеко од њиховог завичаја у Лици и на Кордуну, који су напустили у августу 1995. године током хрватске војно-полицијске акције “Олуја”.

Из “Веритаса” подсјећају да за убиство избјеглица из Лике и Кордуна и стараца из Србије нико никада није одговарао, већ су постали колатерална штета у “хуманитарној мисији” апсурдног и циничног назива “Милосрдни анђео”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.