D.I.C. Veritas

SRNA, 31.08.2017, Dugo, toplo, antisrpsko leto

Josip Salapić, “crnokošuljaš” iz redova “vojske” Branimira Glavaša, osuđivanog za ratne zločine nad Srbima u Osijeku, postao je državni sekretar Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

ZAGREB, 31. AVGUSTA /SRNA/ – Ustašizacija Hrvatske, oličena kroz prijetnje desničara, te paradiranje ustaških simpatizera kroz hrvatske gradove, nastavljena je i tokom ljetnjih mjesci, a čak su i požari u Dalmaciji iskorišteni za hajku na preostalo srpsko stanovništvo.

Lokalni HDZ pozivao je početkom ljeta birače da glasaju za kandidata ove stranke za gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i dijelio letke sa ustaškim pozdravom i simbolima.

HDZ je pozvao Kutinjane na “obračun sa ostacima crvenog režima”, koji na čelu sa kandidatom SDP-a Andrijom Rudićem, vraća Kutinu “u jugo-komunistička vremena”.

Kandidati te stranke imali su plakate sa HOS-ovim grbom, na kojem je bio istaknut ustaški pozdrav “Za dom spremni!”.

Da ništa nije slučajno, pokazao je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je, prema pisanju hrvatskih medija, dao Babiću snažnu podršku za pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora.

I hrvatski logoraši iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka protivili su se skidanju ustaškog pozdrava “Za dom spremni!”.

Ono su tvrdili da je pozdrav “Za dom i poglavnika spremni!” bio ustaški pozdrav, a “Za dom spremni!” samo – “kraća izvedenica”.

Njima je neprihvatljivo da “neki pojedinci u hrvatskom društvu” gledaju na aktuelna društvena događanja iz konteksta 1945. godine, uprkos, kako navode, “zločinima jugoslovenskog komunističkog režima”.

Logoraši navode da su u posljednjem ratu pripadnici HOS-a koristili “istorijski hrvatski pozdrav `Za dom spremni!`”.

Mada svi dokumenti iz Drugog svjetskog rata, kao i filmski i radio žurnali iz doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske, pokazuju da je “Za dom spremni!” bio svakodnevni pozdrav unutar režima koji je ubio na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista logoraši ponavljaju desničarsku mantru da je to “stari istorijski pozdrav”.

U Hrvatskoj, od sticanja samostalnosti, traju snažni pokušaji da se simboli ustaškog režima pretvore u nove nacionalne simbole, a dešavanja tokom posljednjih mjeseci samo su nastavak te prakse.

Josip Salapić, “crnokošuljaš” iz redova “vojske” Branimira Glavaša, osuđivanog za ratne zločine nad Srbima u Osijeku, postao je državni sekretar Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Salapić je poznat po oblačenju u crnu uniformu stranke Branimira Glavaša, koji je nepravosnažno osuđen za zločine.

Član je “Slavonske sokolske garde” ili, skraćeno, “SS garde”, najpoznatije po postrojavanju na Markovom trgu u Zagrebu, koje je obilovalo ustaškim znamenjima.

Hrvatski portali napominju da Glavašev borac privatno nije ni služio vojsku, jer je uložio “prigovor savjesti”, pa je u državnoj upravi odslužio civilni rok.

Salapić je poznat i po ciničnom objašnjenju ciljeva Glavaševe “Sokolske vojske”: “To je unutarstranački klub za sport, rekreaciju, protokole i unutarstranačku redarsku službu. U `Gardi` nema ni `V` od vojske”, tvrdio je Salapić na oduševljenje desničarskih portala u Hrvatskoj.

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori” /HAZUD/ pokušala je da podigne spomen-obilježje Juri Francetiću, čuvenom koljaču i saradniku ustaškog vođe Ante Pavelića.

Na “svečanost” u Otočcu bili su pozvani i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali je skup u posljednji čas, pod pritiskom dijelova domaće i strane javnosti – zabranjen.

HAZUD je objasnio da želi da obilježi 105 godina rođenja ustaškog komandanta Jure Francetića, kojeg predstavlja kao “hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođu iz Drugog svjetskog rata protiv udruženog italijanskog i srpskog fašizma”.

Hrvatska Vlada ni tokom ljeta nije uklonila spomenik sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!” iz okoline nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac.

U cijelu priču umiješala se i “Kroacija rekords”, diskografska kuća Marka Perkovića Tompsona, hrvatskog pjevača nacionalističkih “budnica”, i zatražila je od “Jutjuba” da ukloni snimak na kome on izvodi ustašku pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara”, uz obrazloženje da su na taj način “povrijeđena njihova autorska prava”.

Snimak Tompsonovog izvođenja ove ustaške pjesme, 2003. godine, u kojoj se slavi klanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i pominju “Maksovi mesari” /komandant koncentracionog logora Jasenovac Maks Luburić/ na “Jutjub” je postavio hrvatski portal “Indeks”, ukazujući na pravu prirodu ove pjesme i samog Tompsona.

Međutim, “Kroacija rekords”, u želji da spriječi kompromitovanje Tomspona, poručila je da samo ona ima prava na Tompsonovo izvođenje te ustaške “budnice”.

“Na osnovu ekskluzivnog ugovora sa jednim od naših najuspješnijih izvođača, Markom Perkovićem Tompsonom, ovlašteni smo da brinemo o njegovim moralnim pravima, pa u tom smislu zahtijevamo uklanjanje snimka, odnosno sadržaja koji ugrožava njegovu čast i ugled”, piše u obrazloženju diskografske kuće.

Snimak je nakon toga privremeno uklonjen sa “Jutjuba”. Međutim, “Indeks” je uputio službenu žalbu “Jutjubu” na prigovor “Kroacija rekordsa”.

Iako je imala rok od sedam dana za dostavljanje dokaza o autorskim pravima na ustašku pjesmu koju izvodi Tompson, “Kroacija rekords” to nije učinila, pa je “Jutjub” vratio snimak i on se opet može pogledati na tom veb-sajtu za dijeljenje i razmjenu video-datoteka.

Marko Perković Tompson suočen je sa masovnim zabranama svojih koncerata upravo zbog slavljenja ustaša i ustaških simbola, kao i širenja nacionalne mržnje.

Sam Tompson, kojeg rado, prema sopstevnom priznanju, sluša i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručuje da će uvijek pjevati “Čavoglave”, koja počinje ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, jer je ona “simbol domovinskog rata”.

Komandant vukovarskog HOS-a Zvone Ćurković oglasio se izjavom da treba skinuti ploču sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, ali da slogan “Za dom spremni!” mora ostati na svim drugim mjestima širom Hrvatske.

Ćurković, pripadnik nekadašnjeg HOS-a, crnokošuljaša koji su se tokom građanskog rata borili na hrvatskoj strani i u BiH, poziva na skidanje natpisa “Za dom spremni!” sa ploče u Jasenovcu “kako bi se iskazalo poštovanje prema svim nevinim žrtvama”.

Međutim, on navodi da to treba učiniti samo u Jasenovcu, dok na ostalim pločama slogan mora ostati.

“To je legitiman znak HOS-a, koji je u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška bio legalan – legalno registrovan”, kaže Ćurković, a prenose hrvatski mediji.

Na sve to došla je prava medijska histerija i optužbe na račun srpske populacije u Hrvatskoj da stoji iza paljevina u Dalmaciji.

Na kraju su reagovali sami vatrogasci, objavom na zavničnim “Fesjbuk” stranicama u kojima upozoravaju na ksenofobično ponašanje stanovništva i ukazuju da je besmisleno optuživati Srbe ili bilo koga za paljevine kada 90 odsto slučajeva nije riješeno niti se zna ko je palio.

Ova histerija dovela je i do “revanšizma” i paljenja srpskih imanja u Dalmaciji.

Hrvatsku su gutali politički i stvarni požari tokom ovog ljeta, ali Srbi su, po ko zna koji put, bili jedna do glavnih meta tih “vatri”.

Priredio: Nenad TADIĆ

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.