D.I.C. Veritas

SRNA, Glas Srpske, 27.09.2016., Sud BiH izbjegava da dostavi dokumentaciju Beogradu o suđenju generalu Novaku Đukiću

BEOGRAD, 27. SEPTEMBRA /SRNA/ – Viši sud u Beogradu sutra će održati ročište na kojem će odlučivati o priznavanju presude iz Sarajeva generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću, ali je jasno da Sud BiH otvoreno izbjegava da dostavi dokumentaciju o tom suđenju, rekao je Srni Đukićev advokat Milorad Konstantinović.

Konstantinović je istakao da ne vidi šta je razlog da se krije dokumentacija i skriva način na koji je suđeno generalu Đukiću, na osnovu koje Viši sud u Beogradu treba da utvrdi da li je Đukić imao pravedno suđenje za slučaj “Tuzlanska kapija”, u kojem je osuđen na 20 godina zatvora.

On je podsjetio da je na zahtjev odbrane sud u Beogradu zatražio veći broj dokumentacije od Suda BiH da bi se utvrdilo da li je suđenje Đukiću pred tim sudom bilo pravično ili nije, jer je to elementarni uslov da se presuda Đukiću prizna u Srbiji.

“Od svega što je traženo, a traženo je više desetina dokumenata, ako ne i više od 100, stigla su samo dva dokumenta i to samo optužnica i veštačenje Berka Zečevića. Na osnovu tih dokumenata nije moguće utvrditi bio šta vezano za pravičnost postupka protiv Novaka Đukića”, rekao je Konstantinović.

On je podsjetio da je odbrana na prvom mjestu tražila dokaze koje je Tužilaštvo BiH priložilo sudu, kako bi se utvrdilo da li je tu bilo manipulacija i da li je vještak manipulisao tim dokazima i činjenicama prilikom izrade svog vještačenja.

Međutim, naveo je advokat, stigao je odgovor da Sud BiH nema dokaze koje je Tužilaštvo dostavilo, te da bi se to moralo tražiti od Tužilaštva, te naglasio da je to potpuni apsurd, jer da nije bilo tih tužilačkih dokaza, onda ne bi bilo ni sudskog postupka.

Konstantinović kaže da je odbrana tražila i sve zapisnike da bi dokazala da je Đukić u više navrata tražio da mu se omogući upotreba laptopa jer mu je sva dokazna građa dostavljana na diskovima, dodavši da njemu u pritvorskoj jedinici nije dozvoljena upotreba laptopa, tako da uopšte nije mogao da vidi dokaze sa kojima se suočava, niti da pripremi odbranu na adekvatan način.

Kada je riječ o stranom sudiji Patrisiji Valen, Konstantinović je naveo da, prema onome što piše u njenoj biografiji, ona nije ispunjavala uslove da uopšte bude sudija u Sudu BiH, koji sudi za ratne zločine.

On je podsjetio je da je, prema zakonima same BiH, neophodno da osoba koja se postavlja na tu funkciju ima najmanje osam godina iskustva u krivičnim predmetima i to složenim, kao suđenja za ratne zločine i slično.

“A gospođa je penzionisana kao sudija porodičnog suda u Americi 2007. godine, pa nije jasno kako je ona uopšte ispunjavala uslove da se kvalifikuje za tu poziciju”, rekao je Konstantinović.

On je dodao da mu je Đukić prenio da dokazi Tužilaštva i uopšte dokazi u postupku nisu dostavljani i na engleskom jeziku, tako da je nejasno na osnovu čega je strani sudija uopšte mogla da učestvuje u radu i donosi bilo kakvu odluku.

“Odbrana je tražila da se sva dokumentacija dostavi i na srpskom, odnosno bošnjačkom jeziku i na engleskom, da se utvrdi da li je sudija Valen imala mogućnost uopšte da na potpun način učestvuje u postupku”, rekao je Konstantinović.

On nije mogao da kaže šta će se sutra dešavati na ročištu, dodajući da mu je nejasno i zbog čega je zakazano ovo suđenje i da li se očekuje od Novaka Đukića da se izjasni na dva dokumenta, koja su potpuno nebitna u cijeloj priči.

Konstantinović kaže ne zna da li će se Đukić pojaviti sutra na ročištu i da to zavisi od njegovog zdravstvenog stanja.

Ročište je zakazano za 13.00 časova u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ministarstvo pravde BiH traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva, kojom je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora za navodno počinjen ratni zločin u Tuzli i da tu kaznu izdržava u Srbiji, gdje se trenutno nalazi.

Vještaci iz inostranstva utvrdili su da ljudi na “Tuzlanskoj kapiji” tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja, kako tvrdi vještak Berko Zečević.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.