D.I.C. Veritas

Srna, RTRS, 04.06.2016., Na beogradskom aerodromu uhapšen major Ranko Dželajlija

Major Vojske Republike Srpske Ranko Dželajlija uhapšen je danas na beogradskom Aerodromu prema Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnog ratnog zločina, izjavio je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da Dželajlija (57) potiče iz Batinjana pored Daruvara, te da se u Vojsci Republike Srpske aktivirao kad je izašao iz Zapadne Slavonije nakon akcije hrvatske vojske “Bljesak”.

“Prema informacijama koje su mi javili njegovi prijatelji iz Banjaluke, on je krenuo kod kćerke u Švedsku. U Banjaluci mu živi žena i porodica”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, Dželajlija je bio na hrvatskom spisku procesuiranih za ratne zločine, a za svim procesuiranim koji su nedostupni u Hrvatskoj raspisane su i međunarodne potjernice.

“Ne znam da li je on to znao. Ako jeste, onda je riječ o neopreznosti, a njegovi prijatelji su mi rekli da je najmanje jednom mjesečno sve ove godine išao do Srbije. On ima državljanstvo BiH, ali po svoj prilici nema državljanstvo Srbije”, naveo je Štrbac, napominjući da su mnogo rigoroznije provjere na aerodromima nego na drumskim prelazima.

Štrbac je rekao da je ovo je 156. hapšenje Srba po cijelom svijetu prema potjernicama iz Hrvatske, a da je u posljednje vrijeme, umjesto da se to dešava sve rjeđe, u Hrvatskoj veoma često procesuiranje, otvaranje novih istraga, podizanje novih optužnica i suđenja, što se posebno intenziviralo ovog proljeća.

“Imamo desetine novih procesuiranih, ispada apsurdno, na neki način, da što više protiče vremena od završetka rata, uskoro već 21 godina, da se sve više procesuira Srba u Hrvatskoj i tek po koji pripadnik oružanih snaga Hrvatske”, naglasio je Štrbac.

On je podsjetio da su samo u jednoj ćeliji u Splitu Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, te generali Borislav Đukić i Pavle Pantić.

“Optužnica u slučaju Kapetana Dragana ide 13. juna pred optužno vijeće, generalu Đukiću polovinom juna počinje glavni pretres, kapetan fregate Pantić je odbio ponudu Tužilaštva da prizna krivicu kako bi dobio četiri godine zatvora koje bi mogao da izdržava u Srbiji. On hoće da dokaže nevinost, u čemu ima i moju i podršku `Veritasa`”, istakao je Štrbac.

On je najavio da će narednih dana izaći sa drugim pojedinostima u vezi sa slučajem hapšenja Ranka Dželajlije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.