D.I.C. Veritas

SRNA, RTRS, 18.11.2016., Veritas podsjeća na stradanja Srba u selima Kip i Klisa

BEOGRAD, 18. NOVEMBRA /SRNA/ – Dokumentaciono informacioni centar “Veritas” podsjetio je da se danas navršava 25 godina od stradanja Srba iz zapadne Slavonije u selima Kip i Klisa.

“Od 12. do 18. novembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojne policije u selima Kip /Daruvar/, pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porijekla, i Klisa /Pakrac/, radi ‘izmještanja’ stanovništva pohapsili su 24 civila srpske nacionalnosti”, navodi se u saopštenju “Veritasa”.

Ti civili su zatim, kako se podsjeća, odvedeni u Marino selo, zatvoreni su i držani u podrumu improvizovanog zatvora “Ribarska koliba”, gdke su ih psihički i fizički maltretirali na razne načine. Šestorica su preživjeli mučenja, dok je njih 18 likvidirano, s tim da se za tjelima petorice još uvjek traga.

Za likvidaciju ovih civila, a nakon što je tužilaštvo Haškog tribunala dostavilo iskaze preživelih Srba, hrvatsko pravosuđe je u martu 2008. procesuiralo šestoricu pripadnika vojne policije koje je Županijski sud u Požegi u martu 2009. osudio na kazne zatvora od jedne do 16 godina zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Hrvatski Vrhovni sud je, međutim, 23. marta 2010. zbog proceduralnih pogrešaka ukinuo prvostepenu presudu, a delegirani Županijski sud u Osijeku je na ponovljenom suđenju u junu 2011. godine osudio je Tomicu Poleta na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora.

Damira Kufnera, Pavla Vancaša i Davora Šimića je, u nedostatku dokaza, oslobodio optužbe, a protiv Antuna Ivezića optužba je, kako se podsjeća, odbijena zbog zastare krivičnog gonjenja.

Presudu je potvrdio Vrhovni sud Hrvatske u decembru iste godine.

Prema podacima “Veritasa”, od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima “Ribarska koliba” u Marinom selu i “Stara ciglana” u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene hrvatskog MUP-a pod komandom Tomislava Merčepa likvidirano je više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.