D.I.C. Veritas

Srpski telegraf, 01.07.2016., Bez najave blokirali granicu sa Srbijom: Hrvati bi ponovo Srbe u logore

Na prelazu Batina hrvatski MUP juče zaustavio saobraćaj i naložio podizanje ograda „jer tako sprečavaju nezakonite ulaske u Hrvatsku“

Iznenada i bez ikakve najave Нrvati su podigli ogradu na granici sa Srbijom, što је prvi put da su se na ovaj način ogradili od neke susedne drzave!

HRONOLOGIJA
Ograda dignuta preko noći

SREDA 20.00 – hrvatska policlja bеz najave potpuno zaustavlja saobraćaj na graničnom prelazu Bezdan-Batina

SREDA 20.30 – očevici prljavijuju MUP Srbije da hrvatska vojska postavija ogradu na granici

ČETVRTAK 02.00 -hrvatska pollclja ponovo pušta saobraćaj na prelazu, ali otvara samo jednu traku

ČETVRTAK 09.00 – puštene u saobraćaj sve trake na prelazu, ali se saobraćaj zbog velike gužve otežano odvlja

ČEТVRТAK 14.00 – MUP Srbije konstatuje da је Hrvatska podlgla ogradu duž velikog dela granice i о tome obaveštava vrh države


Da ironija bude veća, do ovog је došlo samo deset dana od istorijskog susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na mostu u Dalju, kada su razmenjene poruke prijateljstva i obećana međusobna podrška.

„TEHNICКA PREPREКA“

Hrvatsko ministarstvo policije juče је potvrdilo postavljanje, kako su oni nazvali, tehničke prepreke па graničnom prelazu Batina, ka Srbiji. U saopštenju njihovog МUР-a se navodi da se ta prepreka postavlja s сilјеm sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u tu državu.

Pozivajući se na Zakon о nadzoru državne granice, u saopštenju se navodi da su preventivno bile postavljene „tehničke prepreke“ koje se, ро potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune bokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prelazu. То је, inače, prvi put da Нrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Predsednik Udruženja Srba iz regiona Мiodrag Linta navodi da je Нrvatska ovim potezom još jednom pokazala svoje pravo lice jer se formalno zalaže za dobre odnose, а onda licemeno podiže ogradu.

– Ovo je samo još jedna u nizu provokacija obezglavljene Нrvatske, čija tehnička vlada podgrevanjem antisrpske i prostačke politike pokušava da privuče glasove uoči izbora – tvrdi Linta za Srpski telegraf.

EVROPA DA REAGUJE

Iz МUР Srbije su saopštili da nikakvo zvanično obaveštenje о obustavi saobraćaja nisu dobili od hrvatskih kolega, što је prouzrokovalo ogromne gužve na graničnom prelazu Batina. S obzirom na to da je ograda podignuta bеz ikakve najave, ne može se sakriti ni utisak da је cela operacija podsetila na dešavanja iz Drugog svetskog rata, kada је NDH podigla ogradu kojom je označila početak rada logora u Jasenovcu.

Diplomata Vladislav Jovanović upozorava da ćе podizanje ograde ponovo postati kamen spoticanja između dve države.

– Hrvati pucaju iz antisrpske HDZ municije, takmiče se ko је jači u psovanju i ograđivanju Srba. Nije u evropskom duhu da nas ograde u torove, blamiraju se. Zagreb konstantno odrzava stanje napetosti kako bi prikupio jeftine političke poene. Važno је da ne nasedamo na provokacije, а evropski zvaničnici moraće da se pozabave ovim problemom – zaključuје Jovanović.

Štrbac: Dvostrua politika Hrvata, Srpski telegraf, 1.7.2016. štampano izdanje Foto: ScreenShoot

ŠTRBAC:  DVOSTRUKA POLITIKA HRVATA

Direktor dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Strbac veruje da је Hrvatska zbog migranata iznenada podigla ogradu prema Srbiji.

– Madarska, Slovenija i Austrija su već podigle ograde, ра se sada kalkuliše sa svim i svačim. lpak, način na koji је to urađeno, bеz ikakvog obaveštenja, veoma је sporan.

Hrvati staino govore о novom početku i dobrim odnosima, а ovaj potez n!je u skladu s deklaracijom koju su potpisali Vučić i Кolinda. Čini se da Hrvati vode dvostruku politiku prema Srblji, jednu zbog EU, а drugu zbog glasova birača – kaže Štrbac.

 

EKIPA SRPSKOG ТELEGRAFA
redakcija@srpskitelegraf.rs
(Štampano izdanje)

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.