D.I.C. Veritas

Subotica.com, 31.01.2020, Izložba o heroini koja je spasila 15.000 dece iz logora smrti u Jasenovcu

SUBOTICA - Nakon Beograda, Niša i Novog Sada, izložba Ministarstva odbrane pod nazivom “Dijanina deca” stiže i u Suboticu, zahvaljujući inicijativi Zavičajnog udruženja Dalmacija iz kojeg kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi zaboravljenoj heroini odali počast i duboku zahvalnost za realizaciju plemenite ideje.

Spasiti jedan ljudski život je vrlo plemenita stvar, a ne preko 15.000 dece – kaže Milorad Kuraica iz Zavičajnog udruženja Dalmacija. – Dijana Budisavljević je bila heroina ne samo Drugog svetskog rata, već celog 20. veka i naša ideja bila je da građanima Subotice, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, predstavimo ovu izložbu jer je Dijana Budisavljević, nažalost, bila zaboravljena gotovo 70 godina i za vreme svog zemaljskog života nije dobila niti jedno društveno priznanje.

Ovo je naš skromni doprinos da se njena plemenita ideja vidi i način da joj se poshumno zahvalimo i odamo počast.

Izložba će biti postavljena u Vestibilu Gradske kuće u subotu, 1. februara, a zbog očekivano velikog broja posetilaca, iz Zavičajnog udruženja Dalmacija poručuju da će svečano otvaranje biti upriličeno u Velikoj većnici u 18 časova. Sugrađani će izložbu moći da pogledaju do 10. februara.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.