D.I.C. Veritas

T-portal, 26.03.2021, Vrhovni sud vratio na početak suđenje za ubojstvo civila kod Karlovca

Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu riječkog Županijskog suda kojom je Milan Carević (66) oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo 83-godišnjeg civila u selu Kablar kod Karlovca u listopadu 1991. godine te je postupak vratio na ponovno suđenje

Najviši sud je drugooptuženom Ljubanu Linti (64), koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora za ubojstvo Ivana Grgića, priopćio je Vrhovni sud u petak navodeći samo inicijale optuženika i žrtve.

Vrhovni sud je pojasnio da je prvostupanjska presuda ukinuta jer za sada ne stoje zaključci Županijskog suda u Rijeci da se nije moglo pouzdano utvrditi kako je Carević naredio ubojstvo civila. Najviši sud smatra da činjenice koje su utvrđene u postupku za sada dovode u sumnju zaključke prvostupanjskog suda.

”Potrebno je cijeniti cjeloviti skup izvedenih dokaza i povezati ih u logičnu cjelinu. Prvostupanjski sud je to propustio učiniti jer nije iskaze ispitanih svjedoka povezao i stavio u kontekst drugih podupirućih dokaza”, mišljenja je Vrhovni sud.

Najviši sud smatra da treba najprije ocijeniti ”pouzdanost” iskaza svjedoka ispitanih samo tijekom istrage i tek potom donijeti odluku upućuje li sveukupni skup dokaza s potrebnom sigurnošću na zaključak da je Carević doista počinio kazneno djelo za koje se tereti.

”Prvostupanjski sud će u ponovljenom postupku savjesno ocijeniti svaki dokaz zasebno i u svezi s ostalim dokazima. Na temelju takve ocjene izložiti će sve neosporne činjenice. Potom će određeno i potpuno izložiti koje sporne činjenice i iz kojih razloga uzima dokazane ili nedokazane. Nakon toga će donijeti novu odluku koju će pravilo i potpuno obrazložiti”, precizirao je najviši sud.

Vrhovni sud je dodao da je Linta osuđen na 10 godina zatvora jer je kao jedan od trojice vojnika ispalio hice iz automatske puške u Grgića okrenutog leđima koji je pao u obližnju jamu i preminuo. Prema mišljenju suda, kazna zatvora u trajanju od 10 godina će ispuniti svrhu kažnjavanja.

Najviši sud ističe da je prvostupanjski sud kao olakotnu okolnost pravilno cijenio Lintinu prijašnju neosuđivanost dok je kao otegotna okolnost cijenjena izrazita pogibeljnost počinjenog kaznenog djela te okolnost da je riječ o ubojstvu civila starije dobi koji nije nikoga ugrožavao.

”Ubijeni civil je završio u jami gnojnici, dakle i mrtav je bio lišen dostojanstva”, zaključio je Vrhovni sud.

Carević se na riječkom Županijskom sudu branio kako nikada nije naredio da se nekoga ubije. ”Nisam mogao pretpostaviti što će se dogoditi, nisam mogao ništa napraviti”, tvrdio je u svojoj obrani Carević koji živi na karlovačkom području i koji je dolazio na ročišta jer se branio sa slobode.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.