D.I.C. Veritas

T-portal, HINA, 21. 03. 2022, U travnju presuda za Loru I i Loru II

Optuženici u objedinjenom suđenju za ratni zločin u slučajevima Lora I i Lora II Tomislav Duić i Emilio Bungur u ponedjeljak su na splitskom Županijskom sudu iznijeli svoju obranu, a objava presude najavljena je za 6. travnja

Duić je u svojoj obrani negirao kazneno djelo za koje ga terete, rekavši da mu je žao što se mora braniti od lažnih optužbi te da tužiteljstvo ima šest lažnih izjava protiv njega i to je sve. Rekao je da je dosta ratnih zarobljenika u zatvor došlo pocijepane odjeće, s ozljedama i u lošem stanju što znači da su na putu do Lore bili zlostavljani.

“Ponavljam, ja nikoga nisam zlostavljao niti je u mojoj prisutnosti bilo tko zlostavljan, ja ne znam za takve slučajeve. Da je toga i bilo ja nisam imao moć kontrole da to spriječim ili sankcioniram. Bio sam vojnik i nisam bio pripremljen za dužnost u vojnoj policiji i zatvoru. Ako je netko stradao u Lori meni je kao čovjeku žao. Meni je žao svakoga tko strada, a osobito onoga tko strada u ratu jer i ja sam stradalnik Domovinskog rata”, kazao je Duić.

Krivim se ne osjeća ni drugooptuženi Bungur koji je tijekom iznošenja obrane, baš kao i Duić, odgovarao samo na pitanja svog odvjetnika Vinka Burazera. Obrativši se vijeću za ratne zločine Bungur je istaknuo da tijekom postupka nije pribavljen ni jedan dokaz da bi on i Duić počinili ono za što ih se tereti zbog čega očekuje oslobađajuću presudu.

“Mi koji smo obavljali dužnost čuvara i vođa smjene u Vojno-istražnom centru Lora nismo prethodno prošli nikakav tečaj ni obuku. Prema ratnim zarobljenicima smo se ponašali odgovorno i čovječno. Mnogi su dolazili već ozlijeđeni i neuredni pa smo im sanirali ozljede i pobrinuli se o higijeni. Na to nas je upućivao i zamjenik upravitelja Tonći Vrkić. Inače nas nije trebalo ni upućivati pazili smo da ne dođe do zaraze radi zarobljenika, ali i radi nas”, ispričao je Bungur.

Dodao je da nikome nije ništa loše napravio te da mu je žao ako je netko doživio zlostavljanje u Lori o čemu on ništa ne zna.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Duiću i čuvaru Bunguru sudi se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata. U postupku Lora 1 oboje su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest.

Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2. Krajem siječnja 2017. ta su dva slučaja razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudi u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. su tražili obnovu postupka.

Završne riječi u tom postupku su zakazane za 1. travnja.

Autor: I. Ba./Hina

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.