D.I.C. Veritas

“Tanjug”, 01.05.2012. Godišnjica progona Srba iz zapadne Slavonije

ZAGREB – Hrvatska će sutra obeležiti 17. godišnjicu vojne operacije “Bljesak”, u kojoj su hrvatska vojska i policija 1. i 2. maja zauzele zapadnu Slavoniju, odnosno UN sektor “Zapad”, pri čemu je ubijeno ili nestalo više od 280 srpskih civila, a više od 15.000 je izbeglo iz svojih domova.

Kako je najavljeno, predsednik Ivo Josipović danas će primiti delegaciju učesnika operacije, a centralna manifestacija održaće se sutra u Okučanima, gde će se skupiti državni i vojni vrh.

Pišući o “Bljesku”, hrvatski mediji ističu da su tom operacijom hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju i time

označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri meseca kasnije nastavljeno akcijom “Oluja”.

Akcija je počela u 5.30 sati 1. maja 1995. godine, a završena 2. maja posle podne, iako su se pripadnici srpskih jedinica, shodno sporazumu s UNPROFOR-om, predavali i naredna dva dana.

U “Bljesku” je zauzeto 500 kvadratnih kilometara teritorije, pri čemu su poginula 42 hrvatska vojnika i policajca, a 162 ih je bilo ranjeno. Tom operacijom Hrvatska je uspostavila potpunu kontrolu nad autoputem i železničkom prugom od Zagreba do istočne hrvatske granice.

Hrvatski mediji malo, ili uopšte, ne pišu o drugoj strani te akcije, odnosno o ratnim zločinima koje su tada počinile hrvatske snage.

Akcija je rezultirala egzodusom više od 15.000 izbeglih Srba, od kojih se relativno mali broj vratio.

Hrvatski helsinški odbor u izveštaju iz 2003. godine ističe da su ubijena 83 srpska civila – 30 u napadima na izbegličke kolone, pre svega u šumi Prašnik, a 53 u svojim kućama.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” govori da je ubijeno ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro dece. Za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika Srpske Vojske Krajine niko nije odgovarao.

Nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava za Hrvatsku i Srpski demokratski forum prošle sedmice podnele su krivičnu prijavu protiv počinilaca ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Prijava je podneta protiv nepoznatih počinilaca, odnosno komandira i odgovornih lica u jedinicama policije i vojske koje su maltretirale ratne zarobljenike u logorima smeštenim u nekoliko gradova, pre svega u Varaždinu, gde je tretman bio najbrutalniji.

U Varaždinu je oko 500 zarobljenika s područja Pakraca, koji su se predali 4. maja, dve sedmice bilo prebijano i mučeno, ali i lišavano sna i ponižavano.

Većina njih je nakon puštanja otišla konvojem UN-a u BiH. “Bljesak” je potpuno promenio etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991. jer su u kuće izbeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz BiH i s Kosova, pa tako i Okučani, pre rata srpska varošica, sada imaju više stanovnika Hrvata.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.