D.I.C. Veritas

Tanjug, 01.10.2013., PUPOVAC:KADA ĆE BITI KAŽNJENI ODGOVORNI ZA ZLOČINE

ZAGREB (Tanjug) – U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obeležena 18. godišnjica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon Domovinskog rata, a predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac upitao je kada će biti kažnjeni odgovorni za te zločine.

Aktivisti civilnih organizacija, zajedno sa porodicama stradalih, u Varivodama su posadili su danas devet čempresa u spomen na devetoro ubijenih meštana. Potom je počast održana i u selu Gošići, gde je za sedmoricu ubijenih meštana otkriveno spomen-obeležje.
 
Na komemoraciji u Gošićima istaknuto je da je 27. avugsta 1995, nekoliko sedmica nakon vojno policijske akcije hrvatske vojske “Oluja”, ubijeno sedmero starijih osoba. Zločin u Varivodama dogodio se gotovo dva meseca nakon “Oluje”, 28. septembra 1995, kada je ubijeno devet seljana. Ni za jedan od ta dva slučaja do danas niko nije odgovarao.
 
Pupovac je, kako je saopšteno iz SNV-a, zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih podsticali. Kada su u Hagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo je da se čuje da će počinitelji ovih zlodela biti kažnjeni. Ali kazna, naveo je, ne stiže.
 
U saopštenju koje su preneli hrvatski mediji, navodi se da su u Gošićima ubijeni Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56). Svi su bili civili/ U tom mestu ni u vreme Domovinskog rata, ni u vreme ubistava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.
 
Prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijene civile pripadnici MUP-a tajno su pokopali na kninskom groblju, pod rednim brojevima 543. do 550. Istraga tog zločina nikada nije sprovedena, napominje SNV.
 
U Varivodama su ubijeni Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubistva su počinjena hicima iz neposredne blizine na kućnom pragu ubijenih. Ni u Varivodama nisu se za vreme rata odvijale nikakve vojne aktivnosti, niti je u selu pronađeno oružje.
 
Ranijih godina najviši predstavnici Hrvatske odali su počast žrtvama i obavezali se na kažnjavanje zločinaca. Nažalost, do danas se ništa nije promenilo – počinitelji nisu nađeni, a još manje kažnjeni, ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sećanja na njih, navodi SNV.
 
SNV smatra da hrvatska država nije učinila dovoljno za civilne žrtve rata srpske nacionalnosti, a veći deo hrvatske javnosti o tim i sličnim činjenicama ćute.
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.