D.I.C. Veritas

Tanjug, 03.03.2014., Hrvatska iznela svoje najvažnije argumente protiv Srbije

HAG – U Međunarodnom sudu pravde završen je prvi dan usmene rasprave u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine na kojoj su predstavnici hrvatskog pravnog tima predstavili svoje najvažnije argumente u prilog tvrdnji da je Srbija izvršila genocid.

Rasprava se nastavlja sutra isptivanjem svedoka koje je predložila Hrvatska, a Srbija će argumente iz svoje kontratužbe predstaviti 10. marta, a potom pozvati i svoje svedoke.

Najpre je šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić – Grotić obraložila da će Hrvatska tokom usmene rasprave sudu predočiti dokaze u prilog tvrdnji da je, kako je navela, Srbija vrlo rano de facto i de jure preuzela institucije SFRJ, uključujući i JNA.

“Hrvatska će pokazati kako se JNA pretvorila iz vojske koja ima zadatak štititi Jugoslaviju u saučesnika Miloševićevih namera počinjenja genocida”, rekla je Crnić – Grotić.

Ona je ukazala da Hrvatska nije, iako je želela da o tome pregovara, odustala od tužbe protiv Srbije jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina. U tom kontekstu je navela da je u nedavnim intervjuima predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao genocid u Srebrenici, uprkos presudi tog suda, koji je utvrdio da se taj genocid dogodio (ali nije Srbiju oglasio odgovornom).

Nikolić, kako je dodala, se nije javno odrekao ni svoje povezanosti sa Vojislavom Šešeljom, koji je u Haškom tribunalu optužen za zločine u Hrvatskoj, kao niti s paravojnim formacijama. “Zato smo danas ovde”, zaključila je Crnić-Grotić.

Ona je takođe navela da genocid nije počinjen samo u Vukovaru, već i u drugim delovima zemlje gđe je bilo pokolja, mučenja civila, kao i da su pronađene masovne grobnice.

Na početku njenog izlaganja prikazan je video razrušenog Vukovara za koji je Crnić-Grotić rekla da prikazuje “pokušaj uništenja jednog naroda i genocidnim aktivnostima”.

Detaljnije pojašneje tvrdnji Hrvatske u daljoj raspravi preuzela je Andreja Metelko-Zgombić, koja je kao primjer činjenice da se JNA stavila u službu Miloševićevih “genocidnih namera” navela raketiranje Banskih dvora u listopadu 199. godine.

“JNA je pokušala ubiti i šefa države i šefa vlade SFRJ i predsednika Republike Hrvatske”, rekla je Metelko-Zgombić.

Helen Lov iz hrvatskog pravnog tima govorila je o okolnostima koje su dovele do krvavih sukoba, kao što su , kako je navela, rast srpskog nacionalizma, govor mržnje prema Hrvatima, podršci koju je Slobodan Milošević javno davao ekstremnim srpskim nacionalistima…

Ona je napomenula i intervjuu Vojislava Šešelja, koga je opisala kao saveznika Slobodana Miloševića, dat “državnoj televiziji koju je kontrolisao Milošević” u kojem Šešelj tvrdi da su zapadne granice Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Ogulin – Karlobag.

Ekstremne paravojne organizacije poput Šešeljevih i Arkanovih odreda imale su jednaku ulogu u genocidu, tvrdila je Lov, napominjući da su oni imali Miloševićevu podršku.

U ime hrvatske tužbe izlagao je i dekan pravnog fakulteta u Sidneju i profesor međunarodnog prava na Kembridžu Džejms Kraford koj je govorio o faktičkoj kontroli Srbije na JNA čija je zapovedna struktura bila nad lokalnom srpskom Teritorijalnom obranom i paravojnim jedinicama.

Današnjoj raspravi pored članova delegacije oba tima prisustvovao je hrvatski ministar pravosuđa Orsad Miljenić.

Današnje zasedanje je otvorio predsednik MSP slovački sudija Peter Tomka.

Srpski pravni tim će svoje stavove početi da izlaže nedelju dana kasnije, 10. marta.

Raspravu je preko video bima iz preš room-a pratilo je više desetina akreditovanih novinara, iz Srbije, Hrvatske, Rusije , Nemačke, Francuske, Slovenije, Holanadije, a tu su I izveštači CNN-a I drugih svetskih medija.

Hrvatska je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine. Deset godina kasnije Srbija je odgovorila kontratužbom zbog kršenja iste konvencije.

 

Među 12 svedoka Hrvatske i Sonja Biserko

Hrvatska je pozvala ukupno 12 svedoka, među kojima je i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko. Biserko će, prema rečima šefa hrvatskog pravnog tima Vesne Crnić Grotić, biti ispitina o istorijskom kontekstu konflikta u Hrvatskoj početkom devedesetih.

Među svedocima su stručni svedok Ivan Grujić koji je od rata naovamo zadužen za iskopanje maovnih grobnica u Hrvatskoj i identifikovanje žrtava. Svedok Marija Katić pričaće o ubistvima u selu Bogdanovci blizu Vukovara, Frano Kožul o zločinima u Vukovaru, rekla je Crnić Grotić.

Svedoci Srbije još uvek nisu poznati.

Ispitivanje svedoka koje je predložila Hrvatska počeće sutra, ali se njihovi iskazi ne smeju objavljivati do kraja usmene rasprave pred MSP-om 1. Aprila.

 
Mrkić: Istina na strani Srbije, ali prioritet dobri odnosi

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je, povodom početka usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije, da su istina, pravo i činjenice na strani Srbije, ali da prioritet Vlade Srbije ostaje izgradnja dobrosusedskih odnosa, mir i stabilnost u regionu.

U izjavi ministra Mrkića dostavljenoj Tanjugu kaže se da je proces u Hagu od izuzetne važnosti sa aspekta utvrđivanja istine o događajima koji su se dešavali u prošlom veku na teritoriji Hrvatske.

“Srbija nije inicirala ovaj spor bez obzira na brojne zločine počinjene nad srpskim življem u građanskom ratu na teritoriji Hrvatske. Pokazali smo kako gledamo na budućnost našom spremnošću da se tužbe povuku. Međutim, poznato je da dogovor nije postignut jer Hrvatska smatra da uslovi za povlačenje tužbi nisu ispunjeni”, naveo je Mrkić.

Šef diplomatije je istakao da je stav Srbije da bolna pitanja iz prošlosti treba sada ostaviti pravnim timovima i Međunarodnom sudu pravde, sa uverenjem da su istina, pravo i činjenice na strani Srbije.

“Prioritet Vlade Srbije ostaje izgradnja dobrosusedskih odnosa, mir i stabilnost u regionu. Naš interes i želja je da tragični događaji iz prošlosti ne utiču na sadašnji nivo bilateralnih odnosa, položaj Srba u Hrvatskoj i buduću saradnju sa Hrvatskom”, zaključio je Mrkić.

 
Obradović: Genocid je izvršen nad Srbima, a ne Hrvatima

Šef pravnog tima Saša Obradović rekao je danas da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne obrnuto kako to tvrdi hrvatska strana, i podsetio da danas u toj državi ima jedna trećina Srba od broja koji je postojao 1991. godine.

“Ako je bilo genocida on je izvršen prema Srbima tokom operacije Oluja i to su naši glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave”, rekao je Obradović novinarima nakon završetka prvog dana usmene rasprave.

On je istakao da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata.
“Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom – srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH koja je u to vreme obuhvatala i BIH i Srem”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i pored toga, u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu da je srpski narod devedesetih godina izvršio genocide, tokom oružanog sudkoba u Hrvatskoj.

“To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom “da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu””.

“I nestali su. Danas ih ima jedna trećina od onog broja koji je postojao 1991. godine, i četiri puta ih je manje nego što ih je bilo 1931. godine, ali o tome danas ništa nismo čuli,” naveo je Obradović komenrarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

Podsećajući da se danas u MSP moglo čuti o srpskom nacionalizmu, o JNA, on je izrazio uverenje da se o genocidu u narednim danima “neće čuti, jer ga prema hrvatskom narodu nije bilo”.

Obradović je istakao da je naš tim svestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će izneti sudu i jake argument u odnosu na primenu Konvencije o sprečavanju i kažanjavanju genocida.

On je napomenuo da se srspki tim neće baviti politickcim pitanjima, ali d aće se u svom izlaganju iduće sedmice setiti i žrtava.

“Želimo da iz toga izgradimo bolju budućnost dva naroda”, naglasio je Obradović.

 

Miljenić: Hrvatska želi da dokaže istinu

Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić rekao je danas da Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde želi da predstavi šta se zaista dogodilo tokom sukoba devedesetih.

“Pokazaćemo šta se u Hrvatskoj zaista dogodilo prezentujući činjenice i prepustiti sudu da donese odluku. Mi ćemo ovde pokazati istinu”, rekao je Miljenić nakon završetka prvog dana usmene rasprave.

Šef hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić rekla je da je Hrvatska odrekla prava da ispituje svedoke koje je predlozila Srbija.

“Mislimo da oni ničim bitnim ne mogu uticati na dokaze kroz unakrsno ispitivanje. Odlučili smo samo da uzmemo njihove pisane izjave a da sudu prepustimo ocenu dokaza”, rekal je Crnić Grotić novinarima u holu Palate mira u Hagu, sedištu Međunarodnog suda pravde UN.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.