D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 03.03.2014, Ako je bilo genocida, počinjen je nad Srbima!

U Hagu je u ponedeljak započela usmena rasprava o sporu Srbije i Hrvatske. U Hrvatskoj danas živi samo trećina srpskog naroda koji je tamo bio do 1991.

PRAVNI TIM IZ ZAGREBA TRI SATA IZNOSIO ARGUMENTE: „HRVATSKA ĆE DOKAZATI ODGOVORNOST SRBIJE“

 TROČASOVNIM iznošenjem argumenata pravnog tima koji je angažovao Zagreb, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u ponedeljak je počela usmena rasprava u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim tužbama za genocid.

- Iako se Srbija brani time da u vreme rata nije bila samostalna država, Hrvatska će dokazati njenu odgovornost, jer je Srbija preuzela sva tela vlasti bivše Jugoslavije uključujući i JNA – čulo se od zagrebačkog tima koji je najavio i iznošenje novih dokaza, koji do sada nisu bili predati Sudu.

Zagreb pokušava da dokaže da je SRJ, pod vođstvom Slobodana Miloševića, organizovala, podstakla i počinila “genocidnu kampanju” u Hrvatskoj, u nameri da “delimično ili potpuno uništi” tamošnje nesrpsko stanovništvo.

Tokom izlaganja, šef hrvatskog tima profesor Vesna Crnić Grotić upozorila je na “nespremnost srpske politike i sudstva da se suoče sa zločinima i da se kazne njihovi počinitelji”. Prema njenim rečima, iako je Hrvatska želela da pregovara o odustajanju od tužbe protiv Srbije, to nije učinila jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina. U tom kontekstu, ona je pomenula predsednika Tomislava Nikolića koji “odbija” da prizna da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid “uprkos presudi da se genocid dogodio”. Nikolić, dodala je, nije se javno odrekao ni svoje povezanosti sa Šešeljom, kao ni sa paravojnim formacijama.

SVETSKA PAŽNjA
RASPRAVU U Hagu prati oko pedesetak akreditovanih novinara iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Francuske, Slovenije, Holandije, izveštači CNN-a… Osim delegacija oba tima, u sudnici je bio i hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U svojoj argumentaciji Zagreb se poziva na ideju “velike Srbije” i pokušava da dokaže da su za nju upotrebljeni JNA i paravojne jedinice poput Šešeljevih i Arkanovih odreda. Govoreći o okolnostima koje su dovele do sukoba, Helen Lov, savetnica hrvatskog tima, analizirala je “rast srpskog nacionalizma i demonizaciju Hrvata”, Memorandum SANU iz 1986, ističući i da je Milošević “lično” širio mržnju prema Hrvatima, a ekstremnim nacionalistima omogućavao da se koriste državnim medijima.

Crnić Grotićeva je navela da je Beograd podupirao osnivanje autonomnih srpskih područja u Hrvatskoj i pružao im političku i vojnu pomoć, kao što je i ohrabrivao paravojne formacije.

Već prvog dana sudijama je prikazano nekoliko snimaka, a među njima video-zapis Vukovara iz 1991. godine, kao prilog tvrdnji da je bilo “namere da se uništi deo jedne grupe”. Emitovana je izjava Vojislava Šešelja “državnoj televiziji koju je kontrolisao Milošević” o zapadnim granicama Srbije na liniji Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica. U više navrata čitani su i Miloševićevi citati.

U ime hrvatske tužbe izlagao je i dekan Pravnog fakulteta u Sidneju i profesor međunarodnog prava na Kembridžu Džejms Kraford, koji je govorio o faktičkoj kontroli Srbije nad JNA.

- Ima li boljeg dokaza o kontroli Srbije nad JNA od činjenice da je JNA htela da ubije predsednika SFRJ i predsednika Hrvatske – upitala je članica tima Andrea Metelko Zgombić, govoreći o događaju u Banskim dvorima 1991. godine.

Hrvatska nastavlja izlaganje u četvrtak, a u utorak je na redu ispitivanje svedoka čiji će iskazi biti objavljeni posle 1. aprila.

SAŠA OBRADOVIĆ, ŠEF SRPSKOG PRAVNOG TIMA: OSTVARENE TUĐMANOVE REČI - DA ĆE SRBI SASVIM NESTATI

GENOCID u Hrvatskoj izvršen je nad Srbima, a ne obrnuto kako to tvrdi hrvatska strana – rekao je novinarima Saša Obradović, šef srpskog pravnog tima, po završetku prvog dana usmene rasprave. – Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije „Oluja“ i to su naši glavni argumenti koje ćemo izneti tokom ove rasprave.

On je istakao da Srbija nije želela spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj:

- Sada smo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom: srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH, koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem.

I pored toga, podsetio je Obradović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu da je srpski narod devedesetih godina izvršio genocid:

- To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom, “da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu”. I nestali su. Danas ih je trećina od onog broja koji je postojao 1991. godine, i četiri puta ih je manje nego što ih je bilo 1931. godine, ali o tome danas ništa nismo čuli – naveo je Obradović komentarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

Obradović je istakao da je naš tim svestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku, ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će izneti sudu i jake argumente u odnosu na primenu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

On je napomenuo da se srpski tim neće baviti političkim pitanjima, ali da će se u svom izlaganju iduće nedelje setiti i žrtava.

SVEDOK I BISERKO

HRVATSKA je pozvala 12 svedoka među kojima su i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koja će govoriti o političkom i istorijskom kontekstu konflikata, Marija Katić od koje se očekuje svedočenje o ubistvima u selu Bogdanovci, Frana Kožulj – o zločinima u Vukovaru, Ivan Grujić – ekspert zadužen za iskopavanje masovnih grobnica i identifikovanje žrtava…

Crnić Grotićeva je rekla da se Hrvatska odrekla prava da ispituje svedoke srpske strane:

- Oni ničim bitnim ne mogu uticati na dokaze kroz unakrsno ispitivanje. Uzećemo njihove pisane izjave, a sudu prepustiti ocenu dokaza.

IVICA DAČIĆ: TAČKA

DOBRO je da se suđenje dovede do kraja kako bi se sveli istorijski računi i stavila tačka na prošlost, a na ozbiljnim političarima je da se pobrinu da taj proces ne bude ispolitizovan kako se ne bi iskomplikovali odnosi Srbije i Hrvatske i uzburkale nacionalne strasti u obe zemlje – rekao je u ponedeljak premijer Ivica Dačić.

On je podsetio da je Srbija bila spremna da povuče protivtužbu i da se taj problem reši dogovorom, ali do toga nije došlo:

- Srbija je spremna da opovrgne navode hrvatske tužbe. Spremila je i svoju tužbu i šta god da je bilo, ovim treba staviti tačku na prošlost.

RASIM LjAJIĆ: BOJAZAN

SRBIJA neće izgubiti spor sa Hrvatskom i verujem da on neće uticati na ekonomske, privredne i sveukupne odnose Srbije i Hrvatske – izjavio je u ponedeljak potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

On je podsetio da je Srbija nastojala da dođe do vansudskog dogovora, da je sa hrvatske strane postojala načelna spremnost, ali da je posle radikalizacije situacije u Vukovaru oko ćiriličnog pisma očigledno postojala bojazan hrvatskih vlasti da neće imati podršku javnog mnjenja za takav scenario.

ZORAN MILANOVIĆ: IDEMO DO KRAJA

PREMIJER Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, povodom početka rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Hagu o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije, da je očekivao više razumevanja i kooperativnosti zvaničnog Beograda.

- Toga nije bilo. Hrvatska je podnela tužbu i guraće do kraja – rekao je Milanović tokom posete nekadašnjem vojno-hotelskom kompleksu “Kupari”, kod Dubrovnika.

Premijer Hrvatske je objasnio da ima mišljenje o tome šta se događalo “u režiji tadašnje ekipe iz Beograda koja je letovala u Kuparima”

- To su teški ratni zločini, bilo je elemenata genocida, mi ćemo to probati da dokažemo – istakao je on i dodao da se Hrvatska pripremila za sudski proces u Hagu.

Inače, Hrvatska javnost, umorna od stalnog podsećanja na prošlost, suđenje u Hagu nije dočekala sa previše emocija, a sve ono što se čulo prvog dana već se po ko zna koji put čulo na ovim prostorima. Većina hrvatskih medija, izveštavajući iz Haga, ističu reči voditelja srpskog pravnog tima da je moglo genocida biti jedino nad Srbima, ali u prvim reakcijama nema ni komentara na to. Kada je reč o presudi samo krajnje desne stranke u Hrvatskoj očekuju da će Hrvatska dobiti proces, što bi joj omogućilo i traženje da joj se isplati ratna odšteta. (J. K.)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.