D.I.C. Veritas

Tanjug, 08.09.2018, Sutra je 25 godina od akcije HR vojske Medački džep

BEOGRAD – Sutra se navršava 25 godina od akcije hrvatske vojske, poznate pod nazivom „Medački džep” u kojoj je u zaštićenoj zoni OUN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj 1993. ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.

Kako je saopštila Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), porodice ubijenih u Medačkom džepu ogorčene su što je do danas za te zločine odgovaralo samo jedno lice, koje je osuđdno na gotovo simboličnu zatvorsku kaznu.

Hrvatski sudovi, navodi se, kojima je Haški sud velikodušno ustupio suđenje, su utvrdili da su žrtve žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti.

U svom izveštaju komadant UNPROFORA, francuski general Žan Kot, je napisao:“Nisam našao znakove, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namerno“.

Hrvatska vojska je po završetku akcije predala srpskoj strani 52 tela.

Za navedene zločine provotuženi Rahima Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, navodi se u saopštenju koje su potpisali čelni ljudi Koordinacije Duško Čelić i Dragan Pjevač.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.