D.I.C. Veritas

Tanjug, 11.07.2013., Štrbac: Hapšenje 12 Srba je poruka ostalima da odu i da se ne vraćaju

Predsednik nevladine organizacije “Veritas” Savo Štrbac ocenio je da je “spektakularnim” hapšenjem 12 Srba u Hrvatskoj danas poslata poruka izbeglicama i prognanima da se ne vraćaju, a onima koji su posle rata ostali na ognjištima da treba da odu.

Štrbac je u izjavi Tanjugu naveo da to potvrđuje način na koji su danas pohapšeni Srbi u Trpinji kod Vukovara, jer su ljudi privođeni iz svojih kuća, sa radnog mesta i njiva dok su obavljali poljske radove.

On je ukazao da su hapšenja mogla biti obavljena drugačije, jer bi se Srbi sigurno odazvali na poziv policije, budući da su ostali da žive u Hrvatskoj posle mirne reintegracije srpske oblasti Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem 1998. godine.

Štrbac je kazao da ovo nije prvo “ritualno” hapšenje Srba iz te oblasti, kojim se šalje poruka da niko od njih nije bezbedan, a najnoviji slučaj pokazuje samo da se u tom pogledu ništa nije promenilo ni posle ulaska Hrvatske u EU, čemu su se mnogi ponadali.

Prema pisanju hrvatskih medija, Srbi koji su pohapšeni u Trpinji, sumnjiče se za ratni zločin protiv 16 Hrvata – civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, a Štrbac je ukazao da tek treba videti za koja se krivična dela konkretno terete.

Izrazivši sumnju da bi oni koji su počinili najteže ratne zločine ostali u Hrvatskoj, Štrbac je podsetio da Srbi u Trpinji čine 90 odsto stanovništva i da je “spektakularno hapšenje očito dobar način da se njihova nepoželjna koncentracija razbije”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.