D.I.C. Veritas

TANJUG, 15.03.2014., Karamarko: Uskratiti podršku Srbiji za EU

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko smatra da bi Srbiji trebalo uskratiti bezrezervnu pomoć u priključenju EU, zbog načina na koji je njen pravni tim u Međunarodnom sudu pravde u Hagu odgovorio na hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

“Srbija se služi nedopuštenim sredstvima u svojoj odbrani jer (vojno-policijska akcija Hrvatske) Oluja nije bila akcija etničkog čišćenja, nego legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja od okupatora”, rekao je Karamarko, preneli su hrvatski mediji.

Karamarko je novinarima u Virovitici kazao da pravni tim Srbije u tužbi protiv Hrvatske za genocid tvrdi da je SAO Krajina bila legalna i da se u Hrvatskoj 1991. dogodila pobuna isključivo radi rušenja Jugoslavije.

HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Šeks rekao je juče da bi nakon izlaganja srpskog pravnog tima u Hagu po tužbi za genocid, Hrvatska trebalo da zatraži objašnje i Srbiju upozori da, kako je rekao, podrška njenom ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna.

Inače, tokom vojno-policijske akcije Oluja, početkom avgusta 1995. godine smrtno je stradalo ili nestalo oko 2000 krajiških Srba, a 200.000 je proterano.

Srpski pravni tim je odgovarajući na tužbu Hrvatske za genocid izneo podatke stradalih i proteranih istakavši da su je akcija Oluja bila genocidna namera zvaničnog Zagreba.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.