D.I.C. Veritas

Танјуг, 22.01.2014., Веритас: Хрватска ухапсила Мирка Жарковића

На граничном прелазу Батровци хрватска полиција ухапсила је Мирка Жарковића (44), држављанина Србије и Аустралије, због наводног ратног злочина током 90-их година прошлог века, иако његово име није на списковима процесуираних лица за ратне злочине пред хрватским правосуђем, а иста судбина је пре десетак дана задесила и Сашу Почучу (43).

Документационо информациони центар Веритас саопштио је да је Жарковић, рођен у Јагодњи Доњој општина Бенковац, ухапшен јуче по потерници МУП-а Хрватске и јутрос је из Задра пребачен у Сплит где треба да буде саслушан.

Жарковићево име до сада се није налазило на списковима процесуираних лица за ратне злочине пред хрватским правосуђем, па тако ни на последњем списку од 31. марта прошле године, на којем је било 1.577 лица, саопштио је Веритас.

У саопштењу се наводи да је Жарковић пре рата завршио средњу школу унутрашњих послова у Загребу, а у току рата је радио у бенковачкој полицији све до 4. августа 1995. године, до акције “Олуја”, када је са породицом и осталим Крајишницима избегао у Србију.

Године 1997. са породицом се иселио у Аустралију, где је у међувремену стекао и аустралијско држављанство, а последњих година живи и у Аустралији и у Србији, чији је такође држављанин.

У саопштењу се наводи да је на истом граничном прелазу 10. јануара хрватска полиција је ухапсила и Сашу Почучу, родом из Госпића, такође због наводног кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва у својству чувара у затвору у Книну.

То се догодило, како се наводи, само 40 дана након што је издржао затворску казну од шест и по година, по ранијој пресуди Жупанијског суда у Шибенику. Почуча је након четири дана, одлуком истражног судије, пуштен из притвора уз истовремено обустављање поступка.

У саопштењу се додаје да су на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада ухапшена 122 Србина из Хрватске и бивша припадника ЈНА, од којих су 36 екстрадирани у Хрватску.

Од екстрадираних, до сада је против 18-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору, наводи се у саопштењу и указује да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.