D.I.C. Veritas

Tanjug, 28.03.2020, Kapetan Dragan pušten na slobodu i proteran iz Hrvatske

Hrvatska policija sprovela je jutros Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao Kapetan Dragan do graničnog prelaza sa Srbijom Bajakovo i proterala ga sa zabranom boravka na, kako su naveli “području evropskog ekonomskog prostora”, u trajanju od 20 godina, potvrdio je Srni direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

On je naveo da je Kapetan Dragan predat policiji Srbije u 9.30 časova na Bajakovu i da niko, pa ni advokati, ne zna na osnovu kojeg propisa je proteran, jer u krivičnoj presudi nije postojala i mera izgona.

- Pretpostavka je da mu je jutros po izlasku policija uručila rješenje, a osnov je vjerovatno neka evropska uredba pošto je Hrvatska članica EU. Ovo je zaprepastilo sve nas. Očekivali smo da će ga na izlazu iz zatvora neko dočekati, ali ovo ispada da je teža sankcija izgona nego zatvor od 13 godina – rekao je Štrbac.

On je istakao da je mjera zabrane ulaska od 20 godina drastična i napomenuo da je u nekim drugim slučajevima bilo izricanja mjere zabrane, ali u relativno razumnim granicama-najviše do pet godina.

Kapetan Dragan je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj, što je on do kraja negirao.

Hrvatska mu nije omogućila da ostvari zakonsko pravo na prevremeni otpust, pa je morao da ostane u zatvoru do kraja, a kazna mu je istekla 20. marta.

Štrbac je izjavio juče za Srnu da su ga zvali brojni saobroci i prijatelji Vasiljkovića interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u aktuelnim okolnostima neizvodljivo. On je naveo da sve ograničava i mera vanrednog stanja, ali da će biti vremena za dočeke kada prođe pandemija virusa korona.

- Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio cijelu kaznu – rekao je Štrbac.

On je dodao da Vasiljković nije imao sreću da izađe nakon dve trećine kazne i sada opet ide u izolaciju, verovatno do 28 dana, ali se ne zna gde.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.