D.I.C. Veritas

Tanjug, 30. 08.2014., Štrbac: Brže do istine o nestalima

BEOGRAD – Deklaracija o nestalima koju su u Mostaru potpisali šefovi četiri države regiona trebalo bi da ubrza proces saznavanje sudbine nestalih, izjavio je predsednik Dokumentaciono-infromacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Gostujući u dnevniku RTS-a, Štrbac je rekao da potpisivanje Deklaracije znači mnogo za porodice onih koji još tragaju za svojim najbližima.

“Ovo je jedan simbolični čin najodgovornijih ljudi u regionu, predsednika država i nadajmo se da će ih oni koji rade na pronalaženju nestalih poslušati i da će taj proces ići mnogo brže nego što je išao do sada”, kazao je Štrbac.

Štrbac je rekao i da posle 19 godina, koliko je prošlo od završetka rata, još nisu ekshumirana poznata grobna mesta.
“Ja se bavim nestalim Srbima i Hrvatima na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine i znam da tu ima mnogo politike kada su u pitanju srpske žrtve”, kaže Štrbac.

Veritas” trenutno raspolaže sa još 385 poznatih grobnih mesta srpskih žrtava na području Hrvatske, najviše iz akcija “Bljesak” i “Oluja”.

“Znamo gde su grobna mesta, ne znamo ko se nalazi, znamo da su srpski, najviše ih je iz “Bljeska” i “Oluje”, ali ima nešto i iz prethodnih godina, međutim to hrvatska strana na kašičicu ekshumira”, napominje Štrbac.

Ukoliko se nešto ne promeni posle potpisivanja deklaracije, Štrbac kaže da bi to shvatio kao veliko licemreje hrvatske strane i njihovog predsednika.

“Mi imamo sada ekshumiranih i neidentifikavanih 421, kada saberemo ono što je registrovano i još nije ekshumirano i ono što je eksumirano, a nije identifikovano, mi ćemo našu brojku nestalih od 1.909 prepoloviti”, kazao je Štrbac.

Predsednik “Veritasa” je ocenio kao odličnu ideju premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da će predložiti formiranje unije mladih po uzoru na Francusko-nemačku Kancelariju koja bi imala za cilj uspostavljanje novih veza među mladima u regionu i intenziviranje procesa pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

“To je jedna odlična ideja, odličan projekat, jer na mladima svet ostaje, na mladima svet počiva. Treba mnogo, mnogo truda uraditi da se mladost okrene u pravcu tolerancije, ako ne već ljubavi i da se s tim krene što pre jer je već mnogo vremena potrošeno”, zaključio je Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.