D.I.C. Veritas

Tanjug, B92, 19.07.2016., Haški tribunal odbio zahtev Hrvatske

Hag — Haški tribubnal odbio je zahtev Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne.

Predsednik suda Karmel Egijus potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine, prenosi Fena.

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostepene presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih učestovala u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema tvrdnjama Hrvatske, prvostepena presuda iz maja 2013. krši prezumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi “pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine” nad Bošnjacima.

Haški tribunal je osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učestovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su hteli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Bivši predsednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.