D.I.C. Veritas

Танјуг, Еуроблиц, 18.11.2016., Хрватска сакрила и уништила доказе о злочинима над Србима које је наредио актуелни министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић

БАЊАЛУКА – Тужилаштво БиХ годинама безуспешно покушава да од власти у Загребу добије документе који показују да је ратни командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, актуелни министар одбране Дамир Крстичевић, по наређењу хрватског војног и политичког врха, наложио гранатирање цивилних циљева и убиства заробљених српских цивила и војника, пише Еуроблиц.

Реч је о злочинима у Мркоњићу и осталих 12 западнокрајишких општина у којима су хрватске јединице 1995. године починиле бројне злочине, пише лист.

Према изворима овог листа, од завршетка рата до данас Хрвати су сакрили и уништили највећи број доказа који недвосмислено показују да је тадашњи званични Загреб одговоран за убиства 1.644 и протеривање више од 120.000 Срба из западног дела БиХ.

“Као командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, Крстичевић је био међу првима који су ушли у Мркоњић, а након његовог одласка остао је спаљен град и нађена масовна гробница са телима 181 жртве. Ниједан документ или писану наредбу Хрватске војске из тог периода Загреб није желио да проследи Тужилаштву БиХ, упркос важећем Протоколу о сарадњи тужилаштва две земље”, наводе саговорници овог листа, а преносе бањалучки медији.

Да су хрватске власти намерно уништиле бројне доказе о директној умешаности свих политичких и војних функционера у злочине над Србима у БиХ недавно је потврдио и генерал Хрватске војске у пензији Љубо Ћесић Ројс, чије име је такође на списку од 16 генерала Хрватске војске и ХВО против којих је МУП Републике Српске још 2006. поднео кривичну пријаву због ратних злочина.

Лист наводи да је Ројс једној хрватској телевизији признао да је лично, поступајући по наређењу некадашњег министра унутрашњих послова Хрватске Гојка Шушка, запалио на десетине хиљада докумената који се односе на акције Хрватске војске у западном делу БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић назвао је “монструозном” недавну изјаву актуелног хрватског министра одбране Дамира Крстичевића да је поносан на своје учешће у рату у БиХ, те да би, како је рекао, све то исто поновио.

“То је стравична порука. Најстрашније је то да особа која је осумњичена за најтеже ратне злочине над грађанима ове земље уз највеће почасти прима министар одбране БиХ”, рекао је Којић.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.