D.I.C. Veritas

Танјуг, Политика, 27.11.2016., Штрбац: Хрватски министар одговоран за злочине у БиХ

ЈАГОДИНА – Директор Документационог центра „Веритас” Саво Штрбац, изјавио је да је министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић, у акцији „Олуја” прво „очистио Крајину”, а затим прешао у БиХ и тамо, у акцији „Маестрал” наставио да чини злочине.

Крстичевић је у време „Олује” био комадант 4. гардијске бригаде, која је пре одласка у БиХ, „починила страшне злочине на подручју Книна и северне Далмације, а затим прешла у БиХ и наставила етничко чишћење и убијање”, објаснио је Штрбац.

Он је, учествујући, у емисији јагодинске телевизије „Палма плус”, подсетио да је Крстичевић „био под истрагом Хашког трибунала, међутим, с обзиром на нову стратегију тог суда, до које је у међувремену дошло, да се пред тим судом кривично гоне само највише позиционирани официри и политичари, онда су из тог дела оптужнице испали Крстичевић и Иван Кораде”.

Кораде је командовао Вараждијском гардијском бригадом и он и Крстичевићем су заједно „чистили Лику и Далмацију”, објаснио је Штрбац. Према његовим речима, та нова стратегија Хашког трибунала не значи да је Крстичевић ослобођен злочина, за који га сада тражи БиХ.

Анте Готовина јесте ослобођен „по срамној Мероновој другостепеној пресуди”, посетио је Штрбац и оценио да ће „Хрвати морати пре или после да процесуирају све ове са нижег степена, а Кораде и Крстичевић су само степеник ниже од Готовине”.

Дакле, треба их процесуирати за оно што су њихове јединице урадиле Србима у „Олуји” и за оно што су касније урадили у акцији „Маестрал” у БиХ, закључио је Штрбац.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.