D.I.C. Veritas

Tanjug, RTS, 04.08.2016., Udruženje “Suza”: Hrvatska blokira identifikaciju žrtava

Udruženje porodica nestalih i poginulih Srba “Suza” su, uoči godišnjice “Oluje”, izrazili su nezadovoljstvo dinamikom identifikacije stradalih, kao i zabrinutost zbog toga što je Hrvatska taj proces blokirala i nema dobru volju da reši to bolno pitanje.

Predsednica udruženja Dragana Đukić rekla je na konferenciji za novinare da porodice nestalih i ubijenih Srba, 21 godinu od Oluje, više ne mogu da prihvate nikakve izgovore i opravdanja i umorne su od čekanja.

“Nezadovoljni smo dinamikom identifikacija. Mislili smo da ne može gore, a sada je taj proces blokiran”, rekla je Đukić i navela da ove godine nije obavljena nijedna identifikacija žrtava stradalih u Hrvatskoj, a da ih je do sada bilo u proseku 50-60 godišnje.

O stradanju svojih roditelja u Hrvatskoj govorila je članica udruženja Nada Bodiroga, koja je ispričala da je u potrazi za njihovim posmrtnim ostacima doživljavala poniženja i maltretiranje.

“Ni posle 21 godine od Oluje nisam uspela da dođem do posmrtnih ostataka svojih roditelja. Želim istinu, ne osvetu”, kaže Bodiroga i navodi da Hrvatska slavi Oluju kao izuzetan ratni podvig, dok porodice srpskih žrtava tuguju.

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da se u ovom trenutku oko 1.700 Srba iz Hrvatske vode kao nestali, da je do sada obavljeno 1.200-1.300 ekshumacija u Hrvatskoj, od čega je 881 telo identifikovano.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je 400 neidentifikovanih tela, a završetak tog procesa ostaje trajni zadatak.

Odalović kaže da zabrinjava zastajanje procesa identifikacije u Hrvatskoj navodeći da se to uklapa sa porukama koje Hrvatska poslednih dana nažalost šalje, a što je nateralo Srbiju da reaguje i protestnim notama i obraćanjem EU.

“Namera rehabilitacije Stepinca, spomenik teroristi Barešiću, ukidanje presude Glavašu govori da u ovom trenutku Hrvatska i čini mnogo toga što se kosi sa evropskim i ljudskim vrednostima”, rekao je Odalović i dodao da Hrvatska pokušava i pripremama obeležavanja Oluje da od zločina napravi događaj i to proslavi kao jedan od najvećih dana u svojoj istoriji.

Na dešavanja u Hrvatskoj, smatra Odalović, Srbija mora da reaguje, kao što će morati da reaguje i međunarodna zajednica i izjasni se da li podržava ono što se dešava u Hrvatskoj.

“Verujem da će odgovor na dešavanja u Hrvatskoj biti negativan”, rekao je Odalović navodeći da je Hrvatska upala u politikanstvo, ali da ipak verujem da će se to zaustaviti i da će im EU reći da to što rade nisu evropske vrednosti i da ne podržava fašizam.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da situacija postaje sve teža jer Hrvatska sve opstruiše, navodeći da je Srbija za dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, ali da sa druge strane nema partnera.

Budimir kaže i da nema povratka Srba u Hrvatsku, te da se od 2002. do 2012. u Hrvatsku vratilo oko 15.000 Srba, dok je za to vreme njih 35.000 došlo iz Hrvatske u Srbiju.

Kako je najavio predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Mile Šapić, sutra u 11 u crkvi Svetog Marka biće služen parastos za stradale Srbe, potom šetnja do Sava centra, gde će biti održana memorijalna akademija pod nazivom “I Srbi su žrtve”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.