D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 05.08.2016., Je li ovo bila sramotna proslava Oluje? Bojimo se da jest, i jednako su zaslužni predsjednica i ustaški nostalgičari

Oluja je najvažnija vojna pobjeda u povijesti RH, ali ovo danas je bilo skandalozno

Oluja je, bez ikakve zadrške, najvažnija vojna pobjeda u povijesti hrvatske države. Oluja je stvorila sadašnju državu, tako što je sačuvala njene granice (mirna reintegracija istočne Slavonije poslije Oluje bila je tek formalnost).

Nadalje, Olujom je počeo pad Slobodana Miloševića, čime su nastali uvjeti za trajni mir na području bivše Jugoslavije. Oluju zato zaista treba slaviti svake godine, i zaista, petog kolovoza na svakoj bi kući trebalo istaknuti državnu zastavu.

Međutim, današnja proslava Oluje u Kninu spada među najskandaloznije političke događaje – u jako žestokoj konkurenciji – kojima smo nazočili u Hrvatskoj unatrag dugo vremena.

Policija je trebala reagirati odmah, pod svaku cijenu

Potpuno je sramotno što veliki Hrvati, koji su došli u Knin na proslavu Oluje, tako patološki žele sličiti velikim Srbima, pa se nisu mogli suzdržati od spaljivanja srpske zastave, baš kao što se u Beogradu, u raznim povodima, spaljuje hrvatska zastava.

Podjednako je sramotno da su bivše vojne postrojbe marširale Kninom pjevajući ustaške pjesme, te pozdravljajući ustaškim pozdravom.

U ime Oluje, kao pobjede prave, stvarne hrvatske države (za razliku od lažne, katastrofalne hrvatske države iz Drugog svjetskog rata), hrvatska policija morala ih je spriječiti. Pod svaku cijenu, uključujući fizički sukob.

Otvaranje kampanje u korist HDZ-a

No, jednako je sramotan, samo s drugim sadržajem, bio i govor predsjednice Republike. Kolinda Grabar-Kitarović izabrala je baš Dan pobjede, koji pripada svim hrvatskim građanima, i koji, sasvim sigurno, ne pripada ni jednoj političkoj organizaciji, da otvori izbornu kampanju u korist Hrvatske demokratske zajednice.

Takvu državno poltikantsku zloporabu najvažnijeg hrvatskog državnog praznika još nikad nismo vidjeli. Predsjednica Repulike iskoristila je govor u povodu Dana pobjede, da se pokuša obračunati s predsjednikom najveće lijeve stranke, čija koalicija, usput, uvjerljivo vodi u predizbornim anketama, i to tako da još jednom polufalsificira njegovu prastaru izjavu o slučajnoj državi, te da mu predbaci tvrdnju kako je UDBA stvorila Hrvatsku, premda je Zoran Milanović, govoreći o presudi Perkoviću i Mustaču, zapravo prilično jasno kazao kako je “strašno što su su takvi ljudi stvarali HDZ.”

Ismijala i ponizila instituciju predsjednice Republike

Gospođa Kitarović, koja je odlaskom na Pantovčak morala zamrznuti članstvo u HDZ-u, odlučila se na prohadezeovski obračun sa SDP-om točno mjesec dana prije novih parlamentarnih izbora.

Kninskim je ekscesom gospođa Kitarović ismijala i ponizila instituciju predsjednice Republike, te još jednom dokazala kako je riječ o drugorazrednoj političarki, bez osobitog državničkog osećaja i kapaciteta.

Uostalom, nije posve slučajno što Kolinda Grabar Kitarović ima najmanji approval rating od bilo kojeg predsjednika Republike dosad.

Puno više od naglog naleta lojalnosti

Lako je, međutim, zaključiti da gospođa Grabar-Kitarović nije zlorabila Dan pobjede zbog naglog naleta lojalnosti prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Ovaj je njezin ispad složeniji zbog barem dva ralzoga.

Prvo, svi obavješteniji politički krugovi u Zagrebu još su početkom svibnja znali da se predsjednica Republike snažno zauzima za rušenje Tomislava Karamarka, budući da je Karamarkov HDZ svojom radikalno desnom politikom ugrozio i državu, ali i predsjedničin međunarodni status.

Budući da je aktivno sudjelovala u obaranju bivšeg predsjednika HDZ-a, što je i dovelo do novih izbora, gospođa Grabar-Kitarović odlučila je na javnom mjestu, snažnom gestom, pokazati da još uvijek podržava Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Obraćanje Srbima

Drugo, veliki dio kninskog govora predsjednice Republike bio je posvećen hrvatskim Srbima. Pa je tako Kolinda Grabar-Kitarović u jednom trenutku rekla kako razumije sve one Srbe, koji su Oluju doživjeli kao osobnu tragediju, da bi u drugom dijelu svoje praznične poslanice kazala da Hrvatska podržava ulazak Srbije u Europsku Uniju.

Zapadna diplomacija očekivala je i dobila baš takve poruke iz Ureda predsjednice, i to na simboličnom mjestu poput Knina, što je sve ispravno. Ali, da predsjedničina publika u Kninu ne bi ostala odveć zatečenom i razočaranom pomirljivim riječima upućenim ne samo našim Srbima, nego, donekle, i Beogradu, predsjednica se morala obračunati sa SDP-om, pa tako spaljiteljima srpske zastave i pjevačima ustaških pjesama pokazati da je ipak na pravoj strani (bez obzira na činjenicu što bi Zoran Milanović sasvim sigurno potpisao njene riječi o Srbima i Oluji, kao i o potrebi da Srbija uđe u Europsku Uniju).

Plenković odjednom počeo podsjećati na Karamarka

Osim predsjednice Republike, propisno se osramotio i Andrej Plenković, koji je, poslije dva tjedna pristojnog javnog ponašanja i izjava, odjednom naglo počeo podsjećati na Tomislava Karamarka.

Plenković je, naime, ocijenio kako je predsjedničin govor bio odličan. Da Plenković zaista želi biti moderan i drukčiji HDZ-ovac, on, naprosto, ne bi smio pohvaliti govor predsjednice Republike koja u povodu najvećeg državnog praznika javno diskreditira Plenkovićeva najvećeg političkog suparnika.

Plenković ne bi smio pohvaliti takav govor, već i zato što on vrlo dobro zna da se predsjednica Republike u stranačkim izbornim kampanjama mora barem praviti nepristranom.

Poruka HDZ-u da se i dalje mora baviti ideologijama

Međutim, svakom razumnom promatraču političkih prilika u Hrvatskoj jasno je da Andrej Plenković bar zasad ne može biti ono za što se pokušava izdavati: tolerantan demokršćanski političar.

Plenkovića je na tu činjenicu upozorio i govornik dragovoljaca, Ivica Glavota, koji mu je doslovno poručio da se HDZ i dalje mora baviti prošlošću, ideologijama i obračunom s bivšim režimom, jer bez konačnog obračuna s komunističkom prošlošću Hrvatka ne može naprijed (a bez glasova Glavotinih istomišljenika HDZ ne može računati ni na kakav izborni rezultat).

Najskandalozniji dan u mandatu

To je sve, dakle, bio Knin u kolovozu 2016. godine: ustaške pjesme, spaljivanje sprske zastave, stranački govor predsjednice Republike i poziv na ideološki rat čelnika jedne dragovoljačke udruge.

Hrvatska je predobra zemlja za tako sramotno obilježavanje Dana pobjede. Nadamo se da je Kolindi Grabar-Kitarović, kao jedinoj legitimnoj predstavnici državne vlasti (jer Vladu nemamo), barem privatno neugodno zbog najskandaloznijeg dana u njenom predsjedničkom mandatu.

A opet, kako da bude neugodno osobi koja je kadra slaviti rođendane sa Zdravkom Mamićem?

 

Ivan Violić

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.