D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 21.12.2021, Nikolu i Dušana Merčepovi su ljudi zvjerski mučili i rezali. Ustavni sud konačno im je povisio odštete

Telegram je ukazivao na mizernu odštetu koja je dosuđena Dušanu i Nikoli Miokoviću

Ustavni sud zaključio je da žrtve Merčepovaca, braća Nikola i Dušan Mioković, moraju od države dobiti veću zadovoljštinu zbog mučenja koja su proživjeli u Pakračkoj poljani. Naime, Nikoli je pravomoćnom presudom dosuđeno 95 tisuća kuna, dok je Dušan kao odštetu trebao dobiti 75 tisuća kuna. Sada Ustavni sud kaže da je to premalo. Ukazuje na puno više odštete što ih žrtvama mučenja dosuđuje Europski sud za ljudska prava.

Tako će Republika Hrvatska odlukom Ustavnog suda Nikoli Miokoviću morati platiti još 55 tisuća kuna zadovoljštine, dok će njegovom bratu Dušanu biti isplaćeno još 65 tisuća kuna.

Žrtvi mučenja odšteta niža nego uvrijeđenom sucu

O ovim niskim odštetama Telegram je već pisao ukazujući da su mizerne. Naime, Miokovićima je za zvjerstva kojima su bili izloženi tijekom zatočeništva u Pakračkoj poljani, trebao biti isplaćen iznos značajno manji od primjerice odštete od 137 tisuća kuna kolika je bila dosuđena jednoj sutkinji zbog navodno uvredljivog teksta u jednim dnevnim novinama.

Miokovići do danas ne znaju zašto su uopće završili u Pakračkoj poljani. Tamo su ih odveli muškarci kojima je zapovijedao Tomislav Merčep. Vjeruju da je razlog bio taj što im je otac bio pravoslavac, a majka katolkinja.

Braća Mioković dvije su od samo šest osoba koje su uspjele preživjeti mučenja hrvatske paravojne postrojbe pod vodstvom sada pokojnog Merčepa koji je zbog zločina na kutinskom i zagrebačkom području osuđen na sedam godina zatvora. Njegovi vojnici, utvrdio je sud, nezakonito su uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je, dakle, preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Detalji zvjerskih mučenja u Pakračkoj poljani

Na sudu su Miokovići opisali kako su ih spajali na induktorski telefon, provlačili im metak kroz uho, tukli konopcima i rezali ih po tijelu. Kasnije su obojica dobila odore Hrvatske vojske i borila se na hrvatskoj strani do sredine 1992. godine.

Za hrvatske sudove njihove boli iz zatočeništva u Pakračkoj poljani vrijedile su 75, te 95 tisuća kuna. Braća su nakon pravomoćnih presuda podnijela ustavne tužbe tvrdeći da su dobili premalo.

Europski sud traži puno veće odštete

Ustavni sud analizirao je praksu Europskog suda za ljudska prava koji je žrtvama mučenja dosuđivao od 10 pa sve do 70 tisuća eura odštete. Zaključeno je zato na kraju postupka na Ustavnom sudu kako Miokovići imaju pravo na još 55, te 65 tisuća kuna zadovoljštine.

“Niži sudovi nisu vodili računa o već ustaljenoj praksi Europskog suda za ljudska prava u slučajevima žrtava mučenja od strane pripadnika državnog aparata i zato Dušan i Nikola Mioković moraju dobiti dodatnu zadovoljštinu”, navodi se u odluci Ustavnog suda koju je potpisala ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.