D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 23.06.2019, Priča Srbina iz Hrvatske, optuženog za ratni zločin ’91. u Doljanima, koji je bez ikakvih dokaza proveo 466 dana u pritvoru

Zvezdanu Milašinu država će platiti odštetu jer je bio uhićen pod sumnjom da je ratni zločinac

Od kada je 12. listopada 2015. uhićen na graničnom prijelazu Bačka Palanka-Ilok Zoran Milašin, tada 43-godišnjak, ponavljao je kako nije kriv za ratni zločin u Hrvatskoj. “Nisam to napravio, nisam kriv”, bio je uporan. Ipak, slobode je lišen jer je protiv njega otvorena istraga zbog zločina koji se 16. rujna 1991. dogodio u Doljanima kraj Daruvara. Idućih 466 dana bio je u istražnom zatvoru čekajući rasplet postupka što ga je protiv njega pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Na kraju, nikakva krivnja nije mu dokazana.

Sada Republika Hrvatska Milašinu mora platiti 160 tisuća kuna odštete i sudskih troškova zbog neosnovanog uhićenja. Nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je državni naloženo plaćanje naknade bivšem optuženiku donijeta je nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio Milašinu oslobađajuću presudu.

ZLOČIN U SELU DOLJANI KRAJ DARUVARA

U Doljanima se zločin dogodio na početku rata. Tamošnja tzv. Teritorijalna obrana 1. rujna 1991. žestoko je napala to selo kraj Daruvara. Osim minobacačkog napada paravojne snage upadale su u kuće i odvodile pripadnike hrvatske policije i civile. Zarobljenike su mučili. Od zadobivenih ozljeda neki od njih su i preminuli.

Tužiteljstvo je Milašina teretilo da je kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv. Teritorijalne obrane Daruvar 16. rujna 1991. s drugim, za sada nepoznatim pripadnicima svoje postrojbe, došao u dvorište obiteljske kuće u Doljanima kod Daruvara, gdje su zajedno zlostavljali petero civila. U optužnici je stajalo da su im naredili legnu na tlo, te im prijetili vatrenim oružjem. Zatim su ih zatvorili u podrum.

U taj podrum naknadno je dovedeno još troje civila, dok je jedna od ranije dovedenih žena i vlasnica kuće izvedena iz podruma. Ženu su odveli u ljetnu kuhinju, gdje su joj prijetili oružjem da bi je potom Milašin i još jedan nepoznati pripadnik Teritorijalne obrane Daruvara, prema tvrdnjama tužiteljstva, silovali.

ODLAZAK IZ HRVATSKE I NOVI ŽIVOT U SRBIJI

Milašin za rata napušta Hrvatsku. Živi i radi u Novom Sadu. Ima vlastiti obrt i obitelj. U više navrata kasnije se vraćao produživati osobne dokumente. No, kada se sredinom listopada 2015. pojavio na graničnom prijelazu utvrđeno je da je za njim raspisana tjeralica. Završava u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, te težine kaznenog djela za koje je osumnjičen.

U lipnju 2016. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega podiže optužnicu. Suđenje počinje u 19. siječnja iduće godine. Sudsko vijeće saslušava ženu koju je, prema optužnici, silovao, te još dvoje svjedoka. Oni Milašina prepoznaju kao osobu koja je tog 16. rujna 1991. bila u skupini pripadnika Teritorijalne obrane Daruvar i koja je počinila zločin. Međutim, prilikom prepoznavanja nisu baš sto posto sigurni. Sud zato njihovim iskazima ne vjeruje, te donosi oslobađajuću presudu Milašinu. Ta presuda postaje pravomoćna 31. svibnja 2017. godine. Milašin je u međuvremenu već pušten na slobodu.

SUDSKI PROCES ZBOG NEOPRAVDANOG HAPŠENJA

Iako se lani pokušao nagoditi s Republikom Hrvatskom oko odštete za neopravdano uhićenje i pritvaranje, nakon neuspjelih dogovora ipak je pokrenuo sudski postupak.

Predstavnici države tvrdili su kako je njegov odštetni zahtjev previsok, iako nisu sporili da ima pravo na naknadu za vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru. Sud je pak bio drugačijeg stava.

“Boravak u istražnom zatvoru odnosno lišenje slobode za svakog predstavlja veliko poniženje i traumu. Općenito, neopravdano lišenje slobode predstavlja grubi napad na slobodu i pravo čovjeka i građanina stoga nedvojbeno sama činjenica lišavanja slobode ima za posljedicu duševne boli”, zaključeno je u presudi kojom je Milašinu dosuđena odšteta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.