D.I.C. Veritas

Telegram.hr, B92, 13.08.2015., Ружа Томашић писала председнику УЕФА негодујући због минута ћутања жртвама “Олује“ на утакмици Партизана и Стеауе

Посланица у Европском парламенту Ружа Томашић писала је председнику УЕФА Мишелу Платинију негодујући због минута ћутања жртвама “Олује“ у Београду.

Она је Платинију упутила писмо у ком је изразила незадовољство зато што је УЕФА дозволила Фудбалском клубу Партизан да се одржи минут ћутања пре почетка утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона против Стеауе која је одиграна 5. августа у Београду.

Председница Хрватске конзервативне странке је навела да се тиме УЕФА огрешила о политику ФИФА и правосудне пресуде међународних судова.

“Као заступница у Европском парламенту најоштрије осуђујем овакву политизацију спорта. Такође, сматрам да је моја дужност да реагујем и на неуједначене критеријуме које ваша континентална организација примењује у односу на кровну светску организацију“, каже Томашићева.

Њено запажање се односи на ситуацију од 19. новембра 2013. године на утакмици баража за Светско првенство у Бразилу између Хрватске и Исланда када је са стадиона Максимир морао да буде уклоњен транспарент на ком је писало “Запамтите Вуковар“.

Том приликом је хрватски репрезентативац Јосип Шимунић кажњен са десет утакмица суспензије због скандирања политичких порука после завршетка утакмице.

“Иако вам је минут ћутње на утакмици Партизан – Стеауа представљен као хумани чин одавања пијетета људској патњи, реч о еклатантном примеру коришћења спорта у политичке и пропагандне сврхе. Наиме, сви међународни судови који су пресуђивали о операцији “Олуја“ утврдили су да није било организованог протеривања спрских цивила, већ се радило о организованој евакуацији коју је спровело вођство тзв. Републике Српске Крајине“, додаје Томашићева.

Она упозорава и да се УЕФА одобрењем минута ћутања не само огрешила о политику кровне фудбалске организације ФИФА, већ и оглушила о правоснажне пресуде међународних судова.

“Овим путем од вас тражим унутрашњу истрагу овог случаја те ваше службено саопштење о њеном исходу. Ако одлучите да за тим нема потребе и тиме подржите политизацију и двоструке критеријуме у европском фудбалу, бићу присиљена да потегнем ово питање у Европском парламенту”, наводи се у писму Томашићеве упућеном председнику УЕФА.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.