D.I.C. Veritas

Tportal.hr, 08.06.2016., Štrbac upozorava na ‘tradicionalni ljetni lov na Srbe’

Beogradski dnevni list Politika u današnjem broju piše kako je Hrvatska otpočela ‘tradicionalni ljetni lov na Srbe’ prema Interpolovim potjernicama koje je raspisalo hrvatsko pravosuđe mahom zbog ratnih zločina, dok je potjernice komentirao kontroverzni Savo Štrbac, predsjednik Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas, ne propustivši naglasiti da je riječ o političkim potjernicama koje Hrvatska ‘lako i nekritički podiže’

Povod Politikinom pisanju su uhićenja Ranka Dželalije i Veljka Dujanovića iz sela Batinjani kod Daruvara, koji su uhićeni prošlog vikenda, a protiv kojih je hrvatsko pravosuđe podiglo optužnice zbogratnog zločina.

Dželalija, inače major vojske tzv. Republike Srpske, uhićen je na beogradskom aerodromu na putu prema Švicarskoj, dok je Dujanović uhićen pri ulasku u Makedoniju.

Kako piše beogradski list, Dželalija je bez ikakvih problema više puta mjesečno dolazio iz BiH gdje živi do Beograda gdje živi njegov brat, no čim se čekirao na avion za Švicarsku, smjesta je uhićen i priveden. Dujanović je, pak, uhićen kada je iz Srbije krenuo na odmor u Grčku te je uhićen na srbijansko-makedonskoj granici.

Štrbac, koji naglašava kako je od 2001. godine širom svijeta uhićeno 158 Srba zbog ratnog zločina, pita se kako je moguće da u istom danu budu uhićena dvojica Srba iz istog sela na osnovi Interpolovih tjeralica za ratne zločine te kako je moguće da su oni ranije putovali i prelazili državne granice bez privođenja, zaključivši kako se radi o potjernicama na temelju kojih se uhićuju optuženici, budući da vlasti znaju kako je upravo ljeto sezona putovanja.

Štrbac ističe da bi Interpolove potjernice trebale biti tajne jer ‘ako su javne, to je poruka kriminalcima da bježe što dalje i mijenjaju osobne opise’.

‘Međutim, kad su u pitanju potjernice u regiji, posebno između Hrvatske i Srbije, na zahtjev UNHCR-a sugerirano je da procesi za ratne zločine budu transparentni kako bi bili u funkciji povratka. Srbija se u jednom trenutku suočila s nevjerojatnim podatkom da je Hrvatska procesuirala čak 21.000 Srba za oružanu pobunu, a oko 3600 za ratni zločin. Tako smo izračunali da od povratka u Hrvatsku strahuje oko 100.000 Srba, računajući i članove obitelji. Lako se zaključuje da je u većini slučajeva riječ o političkim potjernicama. Srbija i Hrvatska zato razmjenjuju spiskove procesuiranih.', naglasio je Štrbac, dodajući kako osobe koje prelaze granice uopće ne znaju da su na potjernicama.

Štrbac je za Politiku istaknuo da Hrvatska olako piše optužnice, kazavši da su optužnice nekritički podizane protiv Srba i dodavši da je od 52 osobe izručene Hrvatskoj, postupak obustavljen protiv njih 18 te da očekuje još oslobađajućih presuda, preporučivši pritom da bi Srbija u pregovorima sa Zagrebom trebala tražiti reviziju optužnica.

‘Ako se država čiji je građanin stavljen na potjernicu u roku od mjesec dana službeno usprotivi, Interpol poništava potjernicu. Najveći maheri su u BiH, koja odmah ulaže prosvjednu notu. Srbija je u jednom trenutku raspisala potjernicu za 30 ljudi iz Bosne, ali je Sarajevo odmah reagiralo i Srbija se povukla. Kada je jedan Srbin s američkom putovnicom uhićen na beogradskom aerodromu, odmah su reagirali američki ambasadori u Zagrebu i Beogradu i Hrvati su u rekordnom vremenu, za mjesec dana, odustali od optužnica, a samim tim i od zahtjeva za ekstradiciju. To je dokaz da su optužnice olako pisane', zaključuje Štrbac, koji ističe kako Srbija nije Amerika, ali se zato može službeno usprotiviti takvoj politici hrvatske vlade.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.