D.I.C. Veritas

Tportal.hr, 20.09.2013., Ćirilica u Vukovaru ipak stiže u Sabor

Hrvatski sabor raspravljat će o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa na državne i javne ustanove u Vukovaru

Ta je točka na dnevni red tekuće sjednice danas uvrštena na prijedlog trećine zastupnika iz HDSSB-a, HDZ-a, HSP AS-a, HSS-a i HGS-a. Zastupnici su zatražili hitnu raspravu, a kada će do nje uistinu i doći, danas nije precizirano.

Trećina zastupnika predlaže da Sabor zaključkom Vladu obveže na dosljednu primjenu odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koja govori da se taj zakon mora “tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Traže i da se dvojezičnost u Vukovaru odgodi do slijedećeg popisa stanovništva. U obrazloženju prijedloga navode da zajednički život svih u Vukovaru, posebno imajući u vidu ratna stradanja i žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, treba biti jedan od ključnih nacionalnih interesa.

‘Nedavni događaji u Vukovaru, nemiri i prosvjedi zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na ćirilici na javne ustanove i institucije dovode u pitanje odvijanje normalnog funkcioniranja svih sfera društvenog života u gradu, a samim time i izazivanje nepotrebnih međunacionalnih tenzija', navode oporbeni zastupnici.

Dnevni red tekuće sjednice danas je dopunjen još nekim točkama, čime je broj tema o kojima će zastupnici raspravljati prešao stotinu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.