D.I.C. Veritas

Tportal.hr, Hina, 20.02.2023, Počelo suđenje Ivici Husniku: Optužen je za ratni zločin protiv civila i silovanje

Čitanjem optužnice na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje 62-godišnjem Ivici Husniku, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranom Vukovaru 1992. i silovanje tada 18-godišnje žrtve

Husnika je u srpnju 2022. Srbija izručila Hrvatskoj, temeljem raspisane međunarodne tjeralice, jer je pravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda iz 1997. u odsutnosti bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a nakon izručenja tražio je obnovu postupka.

Teretilo ga se da je, uz još petoricu okrivljenika, među kojima je i njegov danas pokojni brat Michael, u okupiranom Vukovaru u travnju 1992. silovao tada 18-godišnju žrtvu.

Husnik je 2017. u Beogradu, skupa s još sedam pripadnika Teritorijalne obrane Vukovar i srpske paravojne formacije “Leva sudoperica”, koje su bile u sastavu tzv. JNA,  pravomoćno osuđen na 15. godina zatvora za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika, u studenom 1991. godine na Ovčari, kod Vukovara.

Kako tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje, radi odsluženja zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj pa je 7. srpnja 2022. godine i izručen.

Na početku suđenja u Osijeku Sudsko vijeće je, na prijedlog tužiteljstva, s obzirom na vrstu kaznenog djela i okolnosti počinjenja, odlučilo isključiti javnost, zbog zaštite osobnog i obiteljskog dostojanstva žrtve pa će se dokazni postupak provoditi bez nazočnosti medija.

Obrana je najavila kako optuženi Husnik želi iznijeti svoju obranu na početku postupka, a suđenje će se nastaviti ispitivanjem svjedoka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.