D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 01.12.2015., Почела ексхумација жртава “Олује” у околини Сиска

Надлежни органи Хрватске отпочели су на месном гробљу у Селишту процес ексхумације посмртних остатака жртава српске националности страдалих у “Олуји”, акцији хрватске војске и полиције, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Републике Србије.

Тиме се, како је наведено, наставља процес ексхумација гробница на Банији у којима су покопане жртве “Олује”.

Тај процес отпочео је 2007. године на гробљу Свети Никола у Петрињи, где су ексхумирани посмртни остаци 160 жртава, а настављен ексхумацијама 64 посмртна остатка на гробљу у Двору на Уни 2009. и на гробљу у Уштици, где су ексхумирани посмртни остаци четири особе.

Очекује се да ће тај процес на гробљу у Селишту, на подручју Сисачко-мославачке жупаније, трајати неколико радних дана и од свих ексхумираних посмртних остатака биће узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Од укупно ексхумираних посмртних остатака из тог региона, до сада су идентификовани и породицама предати посмртни остаци 97 особа.

Почетку радова на локацији присуствовао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић и министар бранитеља Хрватске Предраг Марић, који су истакли значај убрзања решавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима и сарадње надлежних тела у региону.

Они су се сагласили да ексхумација има велики хуманитарни значај, посебно за чланове породица несталих лица, који годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.