D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 06.09.2021, Ni posle 28 godina nisu osuđene ubice sedam srpskih civila

BEOGRAD – BANJA LUKA – Ni posle 28 godina niko nije procesiran zbog zločina koji su hrvatske snage počinule nad srpskim civilima u Mirlović Polju kod Drniša, saopštio je danas dokumentacioni centar Veritas povodom godišnjice zločina.

Hrvatske vojne snage tada su izjutra izmasakrirale sedam srpskih meštana a Veritas navodi da je Ljubicu Trzin ubio hrvatski vojnik koji je ubacio bombu u podrum dok su tela ostalih šest ubijenih meštana pronađena sutradan.

Neka od tela ubijenih meštana Srba bila su zapaljena, a teško ranjena Marija Trzin spašena je tada.

“Iako se ovaj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima počinjen u Mirlović Polju”, saopštio je Veritas.

Prema informacijama Veritasa napad na Mirlović Polje izvela je Deveta bojna po ustaškom zločincu iz 2. Svetskog rata nazvana “Rafael vitez Boban”.

Saopšteno je da se radi o jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)koja je u to vrijeme bila u sastavu 114. brigade HV-a, a kojom je komandovao Marko Skejo iz Ružića kod Drniša.

“To je isti onaj lik koji godinama na državnoj proslavi “Oluje” u Kninu, bez ikakvih posljedica, maršira sa svojim crnokošuljašima, sa ustaškimamblemima na uniformama, uzvikujući ustaški pozdrav “Za dom spremni”, navodi Veritas.

Iz ove organizacije podsećaju da su u novembru 2011. godine na zahtev Tužilaštva za ratne zločine Srbije dostavili svu raspoloživu dokumentaciju za ovaj zločin.

“Nakon sprovedenog predkrivičnog postupka, predmet je ustupljen hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još uvijek vodi protiv NN lica”, navodi Veritas.

Podsećaju da upravo zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem porodice ubijenih Mirlovčana pravdu traže po osnovu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Veritas navodi da je u Mirlović polju 1991. godine živjelo 188 Srba, dok u septembru 2021. godine nema nijednog Srbina.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.