D.I.C. Veritas

TV BN, Srna, 19.12.2018, Identifikovano devet Srba

U Zagrebu su identifikovani posmrtni ostaci devet osoba srpske nacionalnosti, stradalih na području sjeverne Dalmacije, Like, Banije i zapadne Slavonije u 1991. godini i 1995. godine, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su Milan Gnjatović, rođen 1920. godine, iz Bilišana kod Obrovca, Pejo Šever, rođen 1956. godine iz Bunića, opština Korenica i Ljubica Knežević, rođena 1923. godine, iz Parčića kraj Benkovca.

“Veritas” je naveo i da su identifikovani posmrtni ostaci Petra Generalovića, rođenog 1956. godine iz Žitnića kraj Drniša, Mile Ljiljak rođene 1959. godine iz Velikog Obljaja kod Gline i Nikole Cimeše, rođenog 1914. godine, iz Svinice kod Vojnića.

Identifikovani su posmrtni ostaci Zorke Marić, rođene 1955. godine, iz Brezovog Polja kraj Gline, Milana Banića, rođenog 1954. godine, iz Mekinjara u Korenici i Pave Marić-Jovanović, rođene 1910. godine iz Gornje Obriježi kod Pakraca.

Među identifikovanima su posmrtni ostaci hendikepirane četrdesetogodišnje Zorke Marić koja je, sa još osam psihičkih bolesnika i osoba sa invaliditetom, ubijena 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni.

Žrtve su prvog dana zločinačke akcije “Oluja”, zbog bezbjedonosnih razloga, prebačene iz petrinjske Psihijatrijske bolnice i Doma penzionera u Dvor, za koji se vjerovalo da je u tom trenutku bio najbezbjednije mjesto u Republici Srpskoj Krajini, podsjeća se u saopštenju.

Prema “Veritasovim” istraživanjima, pred naoružanim pripadnicima danskog kontingenta UNPROFOR-a pobili su ih pripadnici specijalne izviđačko – diverzantske jedinice Hrvatske vojske, kojom je komandovao Matija Ciprić.

O ovom, jednom od najstrašnijih zločina tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, Danci Džordž Larsen i Kasper Vedsmand snimili su 2015. godine dokumentarni film “15 minuta – masakr u Dvoru”, kojim se takođe pretpostavlja da su taj zločin počinili pripadnici hrvatske vojske.

– Iako istragu vode i Srbija i Hrvatska, sudski ni do danas nije utvrđeno ko su počinioci ovog gnusnog zločina – navodi se u saopštenju.

Posmrtni ostaci Zorke Marić ekshumirani su među 160 leševa iz grupne grobnice u Petrinji i ona je prva identifikovana od devet hendikepiranih žrtava iz škole u Dvoru.

“Veritas” je naveo da je Zorkina majka Anka Marić (61) poginula u septembru 1991. godine od gelera granate ispaljene sa hrvatske strane na Dom penzionera u Petrinji, gdje je boravila od juna te godine i da njeni posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Među identifikovanima su posmrtni ostaci osamdesetjednogodišnje Pave Jovanović koju su u oktobri 1991. godine na kućnom pragu u selu Gornja Obrijež ubili pripadnici “Zbora narodne garde” Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Njene posmrtne ostatke u njenom dvorištu pokopali su komšije Hrvati, odakle je na zahtjev rođaka ekshumirana u pojedinačnoj ekshumaciji.

U posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, od kojih su identifikovani posmrtni ostaci njih 1.182.

Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.773 osoba srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu od 1991–1995. godine na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među nestalima je 1.279 civila, od kojih 493 žene, podsjeća se u saopštenju.

“Veritas” je naveo da raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba na tom području i u istom periodu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.