D.I.C. Veritas

TV Hepy, 06.05.2022, Posle ručka: Zločini nad Srbima koji su i dalje bez kazne i pokajanja, “Tribunal u Hagu bio komisija NATO pakta”, “Alija Izetbegović je Srbima objavio rat”

U emisiji “POSLE RUČKA” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o zločinima nad Srbima koji su i dalje bez kazne i pokajanja.

O ovoj temi govorili su naši gosti  pukovnik Veselin Šljivančanin, Savo Štrbac iz dokumentacionog informacionog centra “Veritas”, Branko Lukić advokat, prof. dr Miloje Pršić - pukovnik, Ratomir Maksimović kapetan bojnog broda u penziji, a putem skajpa Dževad Galijašević.

Branko Lukić, koji je pred Haškim tribunalom zastupao i branio generala Ratka Mladića izjavio je da se u Hagu sudilo svim Srbima zbog toga što su Srbi.

“Vidimo sada medijsku histeriju kada je u pitanju Rusija, a istu takvu histeriju i medijsku, i pravosudnu, i istorijsku, na prostoru Balkana i ona je kasnije bila uperena protiv srpskog naroda. Nakaradna teorija koja je prihvaćena od strane Haškog tribunala, koja nije bila uopšte u dokumentima tribunala, je ta teorija tog udruženog zločinačkog poduhvata po kojoj su suđeni svi Srbi. Oni su morali da dokažu krivicu čoveka a general Mladić nije ništa pogrešno uradio niti je nešto pogrešno naredio. Bilo je dovoljno da je Srbin. Tražili smo da tužilaštvo jasno kaže ko je u stvari optužen u optužnici Mladića jer se po optužnici svi Srbi u Republici Srpskoj, odnosno na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske. I kod njihovog poslednji svetoka rečeno nam je da se optužnica odnosi na Srbe koji su živeli na teritoriji pod kontrolom Republike Srpske, koji su bili stariji od 16 godina. Dakle na sve starije od 16 godina i ko god je to bio mogao je da bude optužen”, rekao je Lukić

On je dodao da veruje da je Tribunal u Hagu bio komisija NATO pakta.

“Takva je teorija Haškog tribunala. Zbog toga presude toga suda ne smeju da se koriste ni pred jednim drugim međunarodnim sudom. Ima izričita zabrana stalnog krivičnog suda da se koriste presude i bilo kakva praksa ovog Tribunala. Uvek kažem Haški tribunal je jedno slepo crevo međunarodne pravde i Mladić ga je nazivao komisijom NATO pakta, a to i jeste ustvari. To je bio i krajnji cilj tribunala, da zapečati sudbinu svog vojnog protivnika. Da osudi one koji su pružili otpor i zbog budućih ratova, da onaj koji je pružio otpor biće ubijen, ako ga ne ubiju, biće mu suđeno. Sada se u Srbiji radi, imamo jedan projekat da oživimo međunarodno krivično pravo koje je Tribunal ubio. Ja sam optimista. Određeni koriste međunarodno pravo selektivno ali ja sam ubeđen da u svetu ima dovoljno volje da se ustanove sudovi koji bi sudili na osnovu pravde a ne na osnovu interesa”, smatra advokat.

Savo Štrbac, je rekao da se preko dokumentacionog informacionog centra “Veritas” borio da istina izađe na videlo.

“Ovih dana dobili smo nekoliko presuda, sada će skoro 27 godina od velikog egzodusa Srba iz Krajine i sad ubiremo neke plodove pred međunarodnim sudovima. Trebalo se pomučiti, trebalo je prikupiti svu tu dokumentaciju. Kada sam počeo tamo negde početkom 90ih da prikupljam tu dokumentaciju i osnovao taj dokumentacioni informacioni centar, uvek sam imao nekakav plan. Uvek sam govorio da prvo treba da prikupimo dokumentaciju, pa sa tom dokumentacijom da dođemo pred Haški tribunal koji nije bio omiljen među Srbima, koji su ga čak i bojkotovali u početku. Kad smo uspeli da tu dokumentaciju dostavimo tamo, onda sam govorio da valjda će biti nekih rezultata na osnovu te dokumentacije, ako Haški sud bude uvažavao i našu dokumentaciju i naše dokaze, kao dokaze sa nekih drugih strana. Ako ne onda će ti dokazi ostati za neki budući sud”, smatra Štrbac.

Prof. dr Miloje Pršić, pukovnik govorio je o masakru u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, za koji do danas niko nije osuđen a za koji sada imamo nove optužnice protiv odgovornih.

“Ne može se očekivati pravda za Srbe. Ovo je pro-forme ili ovo je jedna, kako da nazovem, trik akcija suda BiH, odnosno muslimanskog dela BiH. Od toga nema ništa. Prošlo je mnogo godina, malo je tu i svedoka, a i ono što ima svedoka, pitanje je dal će da se uvaže njihovi iskazi. Gospodin Lukić je govorio u Hagu, vi sa bilo kakvom istinom da nastupate tamo, sa bilo kakvom faktografijom, budući da sam i učestvovao i da sam pomagao ljudima tamo, niko ništa nije uvažavao od tih činjenica i sve je to marginalizovano. Ovo što je od početka rata do dana danas: Vase Miskina, Markale, Dobrovoljačka, to je moralo da bude primarna stvar sudstva, da je imao ikakvo poimanje prava i pravde. Međutim, od toga nema ništa . Nasuprot tome imamo procesuiranje i osuđivanje čoveka za kojeg ne postoje čak ni pisani tragovi, nema ni naređenja, nego su sve pretpostavke. Mislim da je Haški tribunal, seča knezova da se više niko ne bi drznuo da se stavi na čelo naroda i da pokrene otpor.”, rekao je Pršić.

Ratomir Maksimović kapetan bojnog broda u penziji bio je deo kolone koja je masakrirana u Sarajevu.

“Ja sam radio u vojno istorijskom institutu i pratio sam situaciju. Ja sam tamo 18, ili ne znam tačno kog aprila, podneo zahtev generalu Krstiću da idem u Republiku Srpsku, da idem u drugu armijsku oblast. Ja sam to dobio i 22. aprila sa helihopterom sam išao tamo do Sokolca, od Soklca na Pale i tako dalje i došao sam na istočno komadno mesto druge armije. Tu sam ostao pet, šest dana, a kada je uspostavljena veza sa drugom armijom dole, pukovnik Žarković je rekao da hitno moram doći u komandu druge armije. Ja sam se spustio dole do Lukavice, došao sam u Lukavicu a tamo je bio veliki garnizon koji je bio sav već devastiran. Ja sam zatražio, tu je bio general Stanković, ja sam od njega zatražio da 30. Aprila obiđem porodicu i rekao sam da ću se vratiti prvog maja. I vratio sam se sa pukovnikom Šuputom, on je bio komadant puka. Išli smo tako i dođemo u komandu druge armijske oblasti. Tamo su se iznenadili kada su videli kapetan bojnog broda, kažu svi beže a vi dolazite”, otkriva Maksimović.

On je istakao da je, iz krugova Bošnjaka, dobio priznanje da je za rat u Bosni kriv Alija Izetbegović.

“Ključan je bio 6 april 1992 godine. Tog dana je BiH priznata kao nezavisna država. Veliki nered je bio 5. Aprila i to su hteli sve da prepišu Srbima. Kada je Alija održao govor pre 200 hiljada muslimana i rekao: “Ako odu ove dve republike, Slovenija i Hrvatska mi ćemo sa njima.” Naim Hadžiomeragić mu je tada rekao: ”Alija ti si Srbima objavio rat, nisu Srbi budale”. Lično mi je čovek iz vrha BiH tada rekao Alija je lično započeo rat. Dobrovoljačka je samo nastavak haosa koji je nastao posle 6. Aprila. Dobrovoljačka pokriva i 1. i 2. Maj i pogibije tih ljudi. Sećam se kada je Radovan Karadžić molio u skupštini: “Nemojte muslimani da idemo u rat”. Ja sam tada čuo da su Mladiću nudili 60.000 maraka da napadne Hrasnicu čini mi se, a Mladić je odgovorio da je Hrasnica uvek bila muslimanska i da to ne dolazi u obzir. Ja ističem da nije bilo mržnje sa naše strane.”, otkrio je kapetan u penziji.

Pukovnik Veselin Šljivančanin svoje obraćanje je započeo time što je čestitao Đurđevdan svim pravoslavnim vernicima, a posebno pripadnicima Gardijske jedinice koji slave dan Garde Vojske Srbije i poželeo im da ga slave u miru i da bude sve lepo.

USTAŠE IZ JASENOVCA KOJI SU KLALI SRBE KRIVI SU ZA NASTANAK ČUVENE PESME “ĐURĐEVDAN”! Ovo je CRNA STRANA PESME koju svi pevate (VIDEO)

“Kad već govorimo o žrtvama, srpske žrtve su počele još u Prvom svetskom ratu, ko ne zna nek obiđe muzej Valjevske bolnice, zašto su vešane žene i deca, pa stižemo u Drugi svetski rat, pa Kraljevo, pa Kragujevac, pa Jasenovac… Ja samo nabrajam gde su sve ubijane žene i deca. Onda smo došli do novih vremena, pa se setite da nam je 1972. godine kada su ustaški teroristi ubacili na naš prostor grupu koja je ubijala nevine vojnike i starešine i htela da uništava i ruši našu zemlju. Ubijali su nam vojnike u kasarnama u Vranju, u Paraćinu i tako redom. Posle teroristi na Kosovu i Metohiji. Posle u Jugoslaviji u Splitu… Sve to mi ne smemo zaboraviti ali se brzo prelazi preko toga. Ja sam pripremajući se za suđenje u Hagu, mene su advokati savetovali da ništa ne govorim i da je najbolje da ćutim. Ja sam u ćeliji razmišljao zašto ja da ćutim i ja sam pisao uvek, kad god sam imao vreme da govorim ja sam govorio i nisam hteo da slušam advokata i imam svoj cilj koji želim da postignem”, rekao je Šljivančanin.

On se prisetio jednog od svojih obraćanja tom sudu.

“Prvo moje obraćanje govorio sam o žrtvama koje sam ja znao, koje su istiniti, koji su tačni koji su precizni, i na pola toga mene predsedavajući sudskog veća prekinu. “Stanite” reče, ja stadoh, on reče: “mi ne sudimo danas ovde o tim žrtvama, to će suditi neki drugi sud”. Njih nije briga i nije im stalao. Srpski narod je dao mnogo žrtava i preživeo mnogo nepravde. Meni je žao svih žrtava ali mi nismo hteli da izazovemo nikada nikakve sukobe, Ja nisam nikakav heroj, ja sam bio običan vojnik JNA. Heroji su oni koji su dali svoje živote, koji danas neki žele da omalovaže govoreći da su to bili vojnici JNA. Pa šta? To su bili čestita i časna vojska, hrabri vojnici, borili se pod zakletvom izvršavali su zahteve bar tamo gde sam ja bio. Ja sam od tih mladih ljudi naučio šta je hrabrost. Ja znam nešto o Dobrovoljačkoj, nisam tamo bio ali sam čuo. Sarajevo je bilo srpski grad, ja ne znam zašto se Srbi nisu organizovali kao muslimani da brane svoj grad. Jednom je došlo da se gine i mi moramo da branimo, ne smemo da napuštamo naše kuće i domove”, dodao je pukovnik.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.