D.I.C. Veritas

TV N1, Hina, 30.07.2017, Komemoracija Srbima ubijenim u Glini uz glasne provokacije

Uz neprestane glasne proteste, upadice i pesmu grupe od desetak hrvatskih veterana, u Glini je održana komemoracija za oko 1.200 ubijenih Srba, koje je ustaški režim likvidirao krajem jula i početkom avgusta 1941. na širemu glinskom području.

Komemoracija povodom 76. godišnjice tog događaja, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, uz stotinjak pristutnih, održana je ispred Hrvatskog doma, na mestu bivše crkve Presvete Bogorodice, gde je 29. jula 1941. godine okupljeno i ubijeno nekoliko stotina Srba.

“Ljudi su ovde pozvani i došli na pokrst, ali im to nije spasilo živote. Tu je počinjen sramotni i svirepi zločin i trebaće vekovi da se ta ljaga ispere. Nažalost, uprkos Ustavu i zakonu, nije nam omogućeno da se žrtava setimo u miru. Ako će se stvari nastaviti ovako, a znamo ko stoji iza ovih protesta, dijalog katolika i pravoslavaca na inicijativu pape Franje, biće kompromitovan pod znakom pitanja. O ovoj provokaciji obavestiću sve merodavne”, rekao je, često prekidan i revoltiran, predsednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je nakon komemoracije i polaganja crvenih ruža na mestu nekadašnje kosturnice, novinarima uskratio izjavu.

Na komemoraciji je učestvovao i predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, koji je nakon skupa rekao kako ovo nije ni mesto ni način da se ometa bilo kakva komemoracija.

“Ja sam ovde došao u ime nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj da iskažemo pijetet žrtvama, kao i drugim žrtvama svih zločina. Nažalost neki još moraju shvatiti da mi moramo komemorirati zbog prošlosti, za sve one koji su nastradali, a za to ne snose nikakvu krivicu”, rekao je Tolnauer.

Čelnica “Dokumente” Vesna Teršelič je napomenula kako se objektu, koji je nekad čuvao sećanje na pokolj u glinskoj crkvi, mora vratiti ime Spomen dom. Izrazila je uverenje da će se to sigurno dogoditi, ali u toj je akciji nužno ići postupno, korak po korak.

Grupa hrvatskih veterana s transparentom “Komunistički zločini nisu antifašizam” i hrvatskom zastavom, prvo je pokušala neposredno uz mesto komemoracije da ometa skup, nakon čega su ih pripadnici policije udaljili desetak metara.

Po završetku skupa, policajci su dvojicu najglasnijih i najupornijih evidentirali zbog remećenja javnog reda i mira.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.