D.I.C. Veritas

TV Pink, 04.03.2018, Novo jutro – Savo Štrbac i Aleksandar Raković o reustašizacji Hrvatske [Video]

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac i istoričar Aleksandar Raković bili su gosti emisije Novo jutro televizije Pink 4. marta 2018, u kojoj se govorilo o reustašizaciji Hrvatske posle donošenja odluke hrvatske Komisije za suočavanje sa prošlošću, kojom je “u nekim situacijama” poreporučeno dozvoljeno korišćenje hrvatskih ustaških i nacističkih simbola iz Drugog svatskog rata.

Posle godinu dana rada Komisija za suočavanje sa prošlošću došla je do zaključka da partizanska zvezda petokraka nije sporna kao simbol, ali i da se u hrvatskoj ustaški poklič “Za dom spremni” može koristiti u pojedinim slučajevima.

Istoričar Aleksandar Raković rekao je za Novo jutro televizije Pink da od početka secesije Hrvatske od Jugoslavije, pa do danas taj talas reustašizacije samo je povremeno bio niži nego što je danas.

- U Sanaderovo i Josipovićevo vreme možda je bila bolja situacija, međutim ovih poslednjih godina, od kad su ušli u Evropsku uniju vidimo da je taj vrh talasa poprimio razarajuće razmere. Zabrinjavajuće je to što na čelu tog talasa stoji Rimokatolička crkva u Hrvata. Oni su nosilac tih ideja – ističe Raković.

Kako kaže sve stranke moraju da koketiraju sa biračima koji su okrenuti Ustašama.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas, rekao je da je odluku Komisije pažljivo pratio i da postoje različita tumačenja te odluke.

- Zapravo nije ni bilo glasanja za tu odluku. Oni su rekli da zapravo na prvi pogled postoje simboli koji se zabranjuju. Oni kažu da se mogu upotrebljavati simboli totalitarističkih režima ako se onaj koji ih nosi ne poistovećuje sa idejama takvog režima – objašnjava Štrbac.

On je za tablu postavljenu u Jasenovcu rekao da je ona pomerena desetak kilometara dalje, da nije uništena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.