D.I.C. Veritas

TV Pink, 24.06.2021, Novo jutro: Rezolucija Crne Gore o Srebrenici i zahtevi Hrvatske Srbiji da prizna genocid u Srebrenici [Video]

Povodom sramnih provokacija hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića, da Srbija, ukoliko želi da uđe u EU, mora da prizna genocid u Srebrenici, gosti Novog jutra, bili su složni u oceni da je ovo samo jedna u nizu očekivanih provokacija, kojih će, kako ističu tek biti.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za Novo jutro ističe da je neuporediva priča o Srbrenici, gde se nije desio genocid, i naravno o onome što se desilo Srbima u Jasenovcu i mnogim drugim stratištima u Drugom svetskom ratu, koji je bio genocid. Kako kaže, oni koji su činili genocid nad srpskim narodom, pokušavaju da nametnu to nama.

- Oni satanizuju srpski narod. Neprihvatljivo je upoređivati Srebrenicu i Jasenovac imajući u vidu da je međunarodna komisija utvrdila da reč “genocid” ne može da ide ispred događaja u Srebrenici, jer ne postoji ni jedna kvalifikacija – objasnio je Dodik.

Dodik ističe da oni, kojima smo mi davali slobodu u Prvom svetskom ratu, slepo im verujući, čekali su kraj prošlog veka da nas satanizuju i sada krive za priču o genocidu.

Kako Dodik napominje, imajući u vidu sramnu odluku crnogorske Vlasti, oni pokušavaju da sve njihove zločine pokušavaju da referiraju na drugu stranu.

Da se u Srebrenici desio genocid sigrno ne bi bilo potrebno donositi razne rezolucije da bi se zabranilo njegovo negiranje, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Ako je nešto činjenica onda to ne treba i ne može da se negira – naveo je Dodik.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu da oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici nisu dobrodosli u Republiku Srpsku, Dodik kaže:

- Mi smo ovim izazvani, ne preduzimamo nikakvu akciju, to je reakcija na jedno sramno ponašanje nekih tamo koji sebe proglašavaju liberalima – rekao je Dodik.

- Oni se nisu bavili pitanjem zločina koji su se desili na njihovoj teritoriji nego su pokušavali da sve okrenu ka drugoj zemlji, čime se mešaju u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini – rekao je Dodik i u prilog tome dodao da Srebrenica nije u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, sinhronizovane akcije protiv Srba traju dugo, a istorija Srba je, kaže, takva da se ti narativi sigurno neće promeniti.

Istoričar dr Miloje Pršić ističe da se na ovakva dešavanja od strane Hrvatske ne treba čuditi, jer je ovako od davnina.

- Prvi hrvatski korpus ima 94 odsto Srba, a Plenković i Milanović su izjavili da su Hrvati najbrojniji partizani bili od 1941 – 1945 – komentarisao je Pršić.

Savo Štrbac iz VERITAS – a takođe potvrđuje priču da hrvatske provokacije nisu ništa novo, navodeći da će ovako biti i u ubuduće.

- Znamo da su predsednik i premijer Vlade Hrvattske u poslednje vreme u teškom prepucavanju, iako su davno sarađivali, porodice su im bile na visokoj stepenici Titovih komunista. Znamo da je Milanović doviknuo Plenkoviću “Gde ste partizani” – prepričavao je Štrbac, nazivajući to komedijanjem.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.