D.I.C. Veritas

TV Pink, 29.07.2016., Predstavnici Srba iz Hrvatske osudili presudu Glavašu!

Oni smatraju da su sve odluke hrvatskog Sabora donete posle Oluje protiv Srba.

Odluka vrhovnog suda Hrvatske da ukine presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin nad Srbima u Osijeku i predmet vrati na ponovno suđenje je sramna i skandalozna, i za normalno -pravne države neshvatljiv potez, smatra Rade Matijaš iz Demokratske inicijative za Knin.

Vrhovni sud ukinuo presudu Glavašu

Matijaš tvrdi da Glavašovi zločini u Osijeku nisu nikakva komandna odgovornost, već da je Glavaš i direktni učesnik zločina, kao i da je izdavao naredbe Krunoslavu Fehiru, čoveku koji je bio glavni svedok protiv njega.  Onim ljudima koji su bacani u Dravu, stavljan je selotejp preko usta, dodaje Matijaš.

Odluka suda u Zagrebu, kao i sve ono što je Hrvatski sabor doneo posle Oluje bilo je protiv srpskog naroda i nastavak politike koja je vođena u kontinuitetu da Srbi nestanu sa tih prostora, tvrdi Milojko Budimir, iz udruženja Srba iz Hrvatske.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je naveći problem to što je reč o političkoj odluci, jer je Ustavni sud poništio presudu Vrhovnog suda i vratio potupak prvostepenom sudu. Zločini nad Srbima za koje se sudilo Glavašu su već utvrđeni i ova odluka predtavlja ubijanje tih žrtava po ko zna koji put, ocenio je Štrbac.

– Kada se u Hrvatskoj sudilo vojnicima JNA ili Srbima, za ratni zločin su kvalifikovali i svaku krađu, šamar ili “krivi” pogled. I to ime je prolazilo. A kada bi sudili onima u svojim redovima, tražila bi se “dlaka u jajetu” pa bi ih kažnjavali minimalnom kaznom za zastražujuće zločine – rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, EU tvrdi da nema predviđene alate kojima bi reagovala i disciplinovala Hrvatsku. Ipak, smatra Štrbac, Unija koja počiva na antifašizmu, morala bi da nađe načine da reaguje na cvetanje fašizma i ustaštva u svojoj najmlađoj članici.

B.D./A.V.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.