D.I.C. Veritas

УГ Калина, 09. 12. 2022, Спомен књига женама страдалим у рату деведесетих у РХ и бившој РСК

UG Kalina: Spomen knjiga stradalih žena 1991-1995. Foto: naslovna stana, scan
Пошто страдања Срба, укључујући и припаднице женског спола, на подручју Хрватске у посљедњем рату, ни по протеку 26 година по окончању рата, нису сериозно и цјеловито истражене и анализиране, „Калина“ се одлучила да се ангажује на истраживању страдања жена српске националности у рату деведесетих на подручју Хрватске и бивше РСК са крајњим циљем да се казне починиоци и да породице жртава остваре накнаду штете (материјалну и нематеријалну) пред национаним или Европским судом за људска права.

 

У грађанском рату какав се водио деведесетих прошлог вијека на подручју бивше Југославије, као и у било ком другом грађанском рату, било је људских жртава на свим странама, па тако и на српској страни на подручју Хрватске и бивше РСК.

Незнатан број злочина над Србима, посебно над женама српске националности, још није ни процесуиран, а од оних који су процесуирани, највише их се налази у предкривичној или истражној фази и то против НН починилаца, углавном, због опструкције органа кривичног гоњења.

Посебан проблем је у перцепцији јавног мнења у свету као и међународних и домаћих органа и организација које се баве људским правима на подручју бивше Југославије, да су Србија и Срби главни кривци за рат деведесетих, те да на српској страни није ни било жртава а посебно жена као цивилних жртава рата. Овај програм има за циљ да разбије такву перцепцију.

Приступ 

Подаци које објављујемо у склопу овог програма у претежном делу заснивају се на истраживањима Документационо информационог центра ВЕРИТАС, који од 1993. године прикупља документацију о страдању Срба са подручја Хрватске и бивше РСК у ратном и по ратном периоду, односно од 1990. до 1998. године.

Атомизованост и недостатак сопствене државне администрације увелико отежавају прикупљање и сређивање података о српским жртвама на наведеном подручју у рату деведесетих година двадесетог века.

 

Приступ проблему

Подаци које објављујемо у наставку приказују пресјек стања на дан 14.02.2022. године КАЛИНИНИХ истраживања српских жртава женског пола на подручју Хрватске и бивше РСК (УНПА) у времену од 1990. до 1998. године.

На „Веритасовом“ списку погинулих и несталих ажурираним на дан 14. фебруара 2022. године укупно се налази 7.499 особа, међу којима је 1.118 жена, од којих је највише страдало у посљедњој ратној години за вријеме „Бљеска“ (56) и за вријеме „Олује“ (558), од којих се још 445 води на списку несталих. Велик број жена (506) страдао је и прије ових завршних акција “етничког чишћења” Срба из Хрватске и РСК.

Један број жена је прошао и разне тортуре похрватским казаматима и логорима, па су и они директни корисници програмских активности. Овај програм је почетак таквог истраживања а за почетак неопходно је сачинити публикацију – СПОМЕН КЊИГУ која ће обухватити попис страдалих жена и основне податке о њиховом идентитету и околностима страдања.

 

Категоризација жртава

Ако је породица потврдила идентификацију (класичну или по ДНК) и преузела посмртне остатке, односно сагласила се да посмртни остаци и даље остану на мјесту примарног укопа, лице се сврстава међу “погинуле/сахрањене“. У свим другим случајевима, без обзира на информације о погибији, лице је сврстано међу нестале.

По овом критерију ВЕРИТАС (интерно) нестале води у три групе:

а) нестао-лице за које не постоји информација ни да је жив ни да је мртав;
б) нестао/погинуо – лице за које постоји информација о погибији, али не и о месту укопа посмртних остатака;
ц) нестао/покопан – лице за које постоји информација и о погибији и о месту укопа, али породици нису предани посмртни остаци.

Из Веритасовог ширег списка жртава, КАЛИНА је издвојила особе женског пола, за које је прикупила додатне податке и инфоремације те их посебно анализирала и обрађивала.

 
Спомен књигу женама страдалим у рату деведесетих у РХ и бившој РСК можете погледати и преузети на овој вези.

 

УГ „Калина“

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.