D.I.C. Veritas

Una.rs, 31.08.2023, Frenki Simatović stigao u Beograd

Simatović je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora

Nekadašnji komandant resora Državne bezbednosti Srbije Franko Simatović stigao je danas u Beograd iz Haga, kako bi se lečio u Beogradu.

Kako je potvrđeno Tanjugu u advokatskoj kancelariji koja je branila Simatovića, on je danas stigao u Srbiju zbog lošeg zdravstvenog stanja i kako bi se lečio u svojoj zemlji.

Simatović i Jovica Stanišić osuđeni su na kazne od po 15 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.

Žalbeno veće je preinačilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina kao pomagači a ne i učesnici UZP .

Veće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da mu je zajednički zločinački cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine putem počinjenja ubistva, deportacije, nehumanih dela (prisilno premeštanje) i progona, kako se tereti u optužnici.

Žalbeno veće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Takođe za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu, kao i za ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992.

U kazne zatvora Stanišiću je uračunato 2634 dana koje je proveo u pritvoru , a Simatoviću 3.048 dana provedenih u pritvoru.

To je bila poslednja žalbena presuda o primarnim krivičnim delima iz predmeta započetih pred MKSJ.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.