D.I.C. Veritas

UNTV: Hrvatski masakr srpskih civila u Varivodama, 28. 09. 1995.

Skoro dva meseca posle Oluje, 28. septembra 1995, ubijeno je devet starijih meštana Varivoda – Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti, u njemu nije nađeno oružje, niti bilo kakvi elementi koji bi opravdali, ili objasnili upotrebu sile. Reč je o hladnokrvnoj egzekuciji nemoćnih civila,  o ratnom zločinu za koji još niko nije osuđen.

 

U Županijskom sudu u Zadru sprovedeno je suđenje protiv šestorice pripadnika Hrvatske vojske zbog krivičnog dela teškog ubistva iz koristoljublja 1996, što implicira neskrivenu nameru da se istinski karakter ovih zločina prikrije, a svi su oslobođeni.

Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet ponovo vratio na suđenje. Ponovljeni postupak je počeo 2001. pred županijskim sudom u Šibeniku koji je 7. februara 2002. obustavio krivični postupak, jer je tužilaštvo odustalo od optužnica i krivičnog gonjenja optuženih.

U nameri da se sačuva uspomena na žrtve, opština Kistanje i SNV su u centru Varivoda 2004. podigli drveni krst i postavili ploču s imenima svih žrtava.

Nakon što je krst sredinom 2010. vandalski uništen, izgrađen je novi spomenik od kamena koji je otkriven početkom oktobra te godine u prisustvu hrvatskog predsednika Josipovića.

 

Snimak je preuzet sa Youtube naloga:
Rüdigera Rossiga http://youtu.be/HMZt5Pc7AK8

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.