D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 14.09.2018, Sud odbio zahtev tužilaštva, novo veće odlučuje o Mladiću

Sudija Džozef E. Čiondo Masanče odbio je u četvrtak kao neosnovan zathev haškog tužilaštva koje je tražilo da se poništi odluka o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća u procesu protiv generala Ratka Mladića

Sudija Džozef E. Čiondo Masanče odbio je u četvrtak kao neosnovan zathev haškog tužilaštva koje je tražilo da se poništi odluka o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća u procesu protiv generala Ratka Mladića.

U svojoj odluci koju je u četvrtak objavio Mehanizam krivičnih sudova u Hagu, sudija Masanče je naveo da zahtevu tužilaštva nedostaju legalni (zakonski) osnovi, imajući u vidu da statut Mehanizma ne dozvoljava žalbe na odluke predsednika Mehanizma ili tročlanog sudskog veća.

U pitanju je nedavna odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti usvojio argumente Mladićeve odbrane da bi sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun mogle da budu pristrasne prilikom odlučivanja o žalbi Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločinau Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Antoanetijeva odluka suprotna sudskoj praksi i tražilo da predsednik Mehanizma sudija Meron imenuje tročlano sudsko veće koje će ponovo odlučivati o Mladićevom zahtevu za izuzeće.

Sudija Adijus predsedavao je većem tribunala koje je izreklo osudujuću presudu grupi oficira VRS predvodenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog Srebrenice.

Sudija Meron predsedavao je žalbenim većem tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici, kao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Meron je bio dugogodišnji predsednik tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodela u Ruandi, preneli su mediji.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.