D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 21.08.2023, 32 GODINE OD DIVLJANJA “ZENGI” PO CAPRAŠKIM SELIMA: Ubijeno 15 srpskih civila, više desetina ranjeno, niko nije odgovarao

JEDAN od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih desio se 22. avgusta 1991, u ranim jutarnjim časovima, kada su pripadnici MUP-a i ZNG-a, u transporterima sa oznakama JNA protutnjali kroz srpska sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani, nasumice pucajući na lokalno stanovništvo. Tom prilikom su ubili 15 civila i više desetina ranili, podseća “Veritas”.

- U tom krvavom pohodu na srpska sela zaustavili su ih meštani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspešnu zasjedu – navodi Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Najmlađa među ubijenima bila je Željka Boinović (23), po zanimanju tekstilna radnica, koja je upucana kroz prozor u sobi u Trnjanima, u kući svog dede Miloša Vraneševića. Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni. Iza njih je ostalo 32 dece.

Posle ovoga događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu RSK.

- Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima. Krivičnu prijavu, koju su podnele porodice ubijenih protiv četvorice “zengovaca” zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, u septembru 2006. godine odbacilo je Županijsko državno tužilaštvo u Sisku. Obrazloženje je bilo da su njihovi rođaci “ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba” – navodi Štrbac.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o sudelovanju pripadnika HV-a u događaju, s tim da su porodice državi dužne da nadoknade parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.
Neki od tih postupaka dospeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest meseci između “poslednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahteva tom sudu.

- Prema “Veritasovim” podacima, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 119 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, među kojima 11 žena. Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga – konstatuje Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.