D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 01.08.2016., Srbija poslala još dve protestne note Hrvatskoj: Zagreb da skloni sramno obeležje

Srbija poslala još dve protestne note zbog oslobađanja Glavaša i veličanja teroriste Barešića. Otpravnik poslova odbio da primi protest

RAT notama Beograda i Zagreba ne prestaje, a Srbija je u ponedeljak Hrvatskoj uputila još dva protesta. Beograd je oštro reagovao zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanja spomenika Miri Barešiću, osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Srbija traži i da se to sramno obeležje ukloni, jer je reč o neprimerenom i necivilizacijskom aktu koji u modernoj Evropi nema presedana.

Da čitav slučaj bude još skandalozniji, ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovala su i dva ministra u tehničkoj vladi Hrvatske, Zlatko Hasanbegović i Tomo Medveda. Prisutni su bili i general Ante Gotovina, kao i Dražen Keleminec, koji najavljuje novi “pohod na Srb”, čim mu istekne policijska zabrana pristupa.

Kako je saopšteno iz MSP, sudska odluka o Glavašu je i pravno i moralno neobjašnjiva, direktno je uperena protiv srpskog naroda i predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata. Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj.

Hrvatski otpravnik poslova Stjepan Glas odbio je da primi note, pa su one, poslate faksom i diplomatskom poštom, čime je formalno uručena.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak, posle najnovije protestne note Beograda, da “neće primati neprimerene i neprihvatljive diplomatske note Srbije koja bi umesto neproduktivnog slanja nota trebalo da se bavi evropeizacijom svog društva”.

 

I PODGORICA UPUTILA PROTEST HRVATSKOJ ZBOG SPOMENIKA BAREŠIĆU

PODGORICA (Beta) – Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je danas protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladmira Rolovića, 1971. godine.

“Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata”, navodi se u noti ministarstva.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.