D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 01.2015., Prognanim Srbima Hrvatska duguje dve milijarde evra

Proterani Srbi još nisu naplatili odštetu za oduzetu i uništenu imovinu. Hoće da ono što im Hrvatska duguje poklone Obami i Merkelovoj

SRBI izbegli iz Hrvatske odlučili su da predsedniku SAD Baraku Obami i kancelarki Nemačke Angeli Merkel poklone sav novac koji im duguje Hrvatska! Na računu Obame i Merkelove tako bi uskoro moglo da “legne” 190 miliona evra, koliko Hrvatska duguje na ime neisplaćenih penzija za 15.000 Srba, proteranih za vreme rata.

Pored 190 miliona evra, Srbi se odriču i dve milijarde evra, koliko, kažu, Hrvatska treba, a već godinama neće, da isplati proteranim Srbima na osnovu šteta na 50.000 srpskih kuća i stanova, koji su u ratu oteti, zapaljeni i potpuno uništeni!

Nikola Puzigaća, predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, kaže za “Novosti” da su proterani Srbi obespravljeni u svakom smislu i da je najbolje da novac, odnosno dug iz Hrvatske bude prebačen na račun Baraka Obame i Agele Merkel, jer će oni “sigurno to uspeti da naplate”.

- Samo u Strazbur smo poslali na stotine tužbi, a spremamo i nove. Na spisku sada imamo 6.000 Srba izbeglih iz Hrvatske koji će tužiti ovu zemlju. Naša imovina je zapaljena, oteta, zaplenjena i prodata drugima, a mi smo i dalje nepoželjni u Hrvatskoj, u zemlji koja je sada u Evropskoj uniji i priča o ljudskim pravima. A gde su naša prava – pita se Puzigaća.

On kaže i da je sramota da institucije Republike Srpske već godinama ignorišu borbu proteranih Srba za svoju imovinu i ljudska prava koja su im uskraćena u Hrvatskoj.

- Ministarstvo za izbegle i raseljene RS je totalni promašaj. Za njih kao da ne postojimo. Pored toga, ignoriše nas i predsednica Vlade RS, ali i sve druge institucije i ostavljeni smo sami da se borimo i finansiramo tužbe. Ali, bez obzira na sve nedaće, nećemo odustati i Hrvatska će platiti jednog dana za proterivanje Srba i uništavanje naše imovine i naših života. Ako ne nama, onda neka plati SAD i Nemačkoj – ističe Puzigaća.

“TEŠKE” TUŽBE
Da bi se spremila jedna kvalitetna tužba za Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, kaže Puzigaća, potrebno je od 5.000 do 10.000 maraka, što takođe predstavlja veliki problem u pravnoj borbi Srba proteranih iz Hrvatske.


Primera obespravljenih Srba iz Hrvatske je na hiljade. Jedan od njih je i Želimir Knežević, koji već godinama vodi bitku oko povraćaja kuće u Kninu.

- Jedva sam izvukao porodicu i živu glavu spasao pred “Olujom”. U Kninu sam ostavio kuću i stan u centru grada. Stan mi je odmah zaplenjen, a u kuću mi se posle nekoliko godina uselila porodica Ante Stapića, Hrvata iz Busovače i od tada žive u mojoj kući. Pred sudovima u Hrvatskoj sam pokušao sve kako bih vratio imovinu, ali uzalud – priča Želimir.

Dušanka Pavlović iz Banjaluke je pre rata 25 godina živela u Pločama u Hrvatskoj. Za “Novosti” kaže da joj deset godina nisu isplaćivane penzije.

- Pošto ne mogu nikakva prava da ostvarim, poklanjam sve moje neisplaćene penzije generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Njemu je potreban novac, meni očigledno ne – kaže Pavlovićeva.

Predrag Muzgonja, izbeglica iz Hrvatske koji 20 godina bezuspešno pokušava da vrati sopstvenu imovinu u Zagrebu, kaže da sada čeka presudu Županijskog suda, koji je njegov slučaj preuzeo od Vrhovnog suda Hrvatske.

- Reč je o opstrukciji hrvatskih sudova, koja pitanja rešavanja naše imovine vrte ukrug. I ja želim da poklonim svoju imovinu nemačkoj kancelarki i američkom predsedniku, da vidimo šta oni mogu da urade s tim, možda će imati više sreće – kaže Muzgonja.

PISMA

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, zbog višegodišnje opstrukcije u rešavanju njihovih statusnih prava u Hrvatskoj, uputili su tokom godina pisma protesta na hiljade adresa. Na pisma im je do sada odgovorio Papa, 2010. godine Angela Merkel, čak i nova predsednca Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Među onima koji nikada nisu odgovorili na njihova pisma nalazi se i Ivica Dačić, aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije.

PROTESTI PRED BELOM KUĆOM

Puzigaća kaže da su predstavnici Udruženja zatražili sastanak u Ambasadi SAD u BiH da bi dobili vize za odlazak na mirne proteste pred Belu kuću u Vašington, ali da još nisu dobili nikakav odgovor. Kako kaže, očekuje potvrdan odgovor i da će, u tom slučaju, za mesec dana biti pred Belom kućom u Vašingtonu.

 

Srđan MIŠLjENOVIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.