D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 02. 08. 2023, LJUBODRAGA POSLE TRI DECENIJE OPTUŽUJU DA JE SILOVAO KAO DETE: Hrvati nastavljaju trend zastrašivanja, uhapsili Srbina koji je išao kući

SRBIN iz Vukovara Ljubodrag Stevanović (47) uhapšen je u Hrvatskoj zbog sumnje da je kao petnaestogodišnjak, u aprilu 1992. godine, navodno silovao devetnaestogodišnju sugrađanku. Ovo su objavili svi hrvatski mediji, ali se gotovo nijedan nije zapitao kako je moguće, pod uslovom da je Stevanović zaista počinilac, procesuirati punoletnu osobu za delo koje je počinila kao maloletnik?!

- Hrvatski mediji su objavili da je tada petnaestogodišnjak, kao naoružani civil, zajedno sa pripadnicima srpskih paravojnih formacija, iskoristio okolnosti rata, te je u Vukovaru sudelovao u fizičkom zlostavljanju i silovanju devojke. Posle kriminalističkog istraživanja, uhapšeni je poslat u pritvor, a krivična prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva podneta je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku – potvrđuje Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Prema njihovim saznanjima, uhapšeni Stevanović živeo je i radio kao konobar do pre neku godinu u Vukovaru, kada je otišao na rad u Švedsku. U subotu je sa suprugom i kćerkom iz Osla doleteo na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, odakle je krenuo za Vukovar, ali ga je na prelazu Tovarnik uhapsila hrvatska policija po internoj poternici.

- Srbi iz Vukovara navode kako je malo verovatno da bi neko ko je silovao u ratnim prilikama, godinama ostao da živi u Vukovaru i redovno se vraćao i po odlasku u inostranstvo – kaže Štrbac.

- Mnogo je verovatnije da se ovim hapšenjima nastavlja trend zastrašivanja preostalih Srba u istočnoj Slavoniji i celoj Hrvatskoj, što se, po pravilu, intenzivira u predsezoni i sezoni godišnjih odmora, sa ciljem da se oni koji su otišli ne vraćaju, a oni preostali da se nateraju na odlazak.

ŠPIJUNIRANjE?

ZANIMLjIVO je da se na društvenim mrežama pojavila informacija kako su Savo Štrbac i “Veritas” objavili ime uhapšenog pre nego što se ova organizacija uopšte oglasila. Štrbac kaže da su im do sada praćene samo društvene mreže, ali ne i druga komunikacija.


Štrbac potvrđuje i da je nelogično da hrvatska policija ne poznaje propise sopstvene zemlje, po kojima se punoletnoj osobi koja je navršila 21 godinu ne može suditi za krivično delo koje je počinila kao mlađi maloletnik.

Inače, od početka godine, uhapšeno je još šest Srba sa područja Hrvatske. U maju su hrvatski mediji preneli podatke DORH-a (državno tužilaštvo) da je zbog zločina u “domovinskom ratu” krivični postupak pokrenut protiv 4.000 ljudi, od kojih je osuđeno 707, presudu čeka 499, a istraga se vodi protiv 139.

Prema “Veritasu”, među procesuiranima je oko tri odsto pripadnika hrvatskih snaga, dok su svi ostali pripadnici JNA i SVK, i poneki dobrovoljac. Na osnovu međunarodnih poternica Biroa Interpola u Zagrebu, širom sveta je uhapšeno najmanje 188 Srba i 74 izručeno Hrvatskoj. Trenutno se u tamošnjim zatvorima zbog ratnih zločina nalaze 34 Srba, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok ostali čekaju presude.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.